Copiii cu afecțiuni onco-hematologice din județul Constanța au beneficiat de monitorizare și îngrijiri la domiciliu

Publicat de Arantxa Catană, 22 februarie 2019, 15:55
Timp de un an, toți cei 109 copii cu afecțiuni onco-hematologice din județul Constanța au beneficiat de monitorizare și îngrijiri la domiciliu prin programul finanțat de Asociația Dăruiește Aripi. Acest program va continua, însă numai pentru copii cu probleme severe de sănătate care nu se pot deplasa la spital.
După ani de încercări, pentru obținerea de fonduri necesare derulării programului de îngrijiri la domiciliu, a copiilor cu boli onco-hematologice, din județul Constanța, Asociația Dăruiește Aripi a reușit anul trecut să demareze acest proiect. Foarte important, pentru asistența medicală și monitorizarea copiilor aflați în evidența secției de onco-pediatrie a spitalului județean, precizează doctor Adriana Apostol, singurul medic onco-pediatru din județul nostru.
Adriana Apostol: În martie, anul trecut, am început acest program de vizite la domiciliu, se numește „Circuitul încrederii și speranței”. Au beneficiat 109 copii și am efectuat 170 de vizite, toate sunt efectuate de asistente care au o pregătire specială în domeniu, nu este o simplă vizită și monitorizare, noi putem să și recoltăm. Copiii care sunt într-o perioadă critică, de imunodepresie și cu epidemia asta de gripă, care a fost groaznică, noi nu a trebuit să internăm copiii ăștia în spital. Ne-am dus noi la ei, am recoltat analizele, le-am dat tratament acasă și a fost mult mai bine pentru ei. Practic, un singur copil a fost bolnav, l-am găsit bolnav de gripă, acasă, testul a fost pozitiv. În rest, nimeni nu a avut gripă, sau o boală severă în timpul ăsta, tocmai prin faptul că ei au stat acasă și n-au fost obligați să vină la spital.
Reporter: Cât timp, credeți că, o să se poată desfășura acest program?
Adriana Apostol: Va continua în fiecare an. Poate nu atât de intens, poate că o să ne concentrăm pe copiii care au probleme mai severe. Acum, noi am combinat urgențele cu un fel de registru, am vrut să știm exact ce mai avem în teritoriu, câți copii mai sunt. La un moment dat ei se simt bine, nu mai au nevoie de doctor și nici nu mai apar pe aici foarte frecvent. Mulți se duc direct în străinătate, și-au făcut tratamentele în afara țării, în Italia, în Franța, în Germania. Cu ocazia asta știm exact câți copii avem în teritoriu, am reușit să facem și registrul regional și am reușit să acoperim și nevoile acestor copii.
Reporter: Carmen Sandu
Redactor: Liviu Predescu