Nemulțumiri la Teatrul de Stat Constanța. 47 de angajați și colaboratori au transmis autorităților un memoriu
Publicat de , 21 februarie 2019, 08:35
47 de angajaţi şi colaboratori ai Teatrului de Stat Constanţa au trimis un memoriu către Consiliul Judeţean, Primăria, Prefectura Constanţa, Ministerul Culturii şi UNITER. Ei susţin că autorităţile locale constănţene nu sunt capabile să patroneze activitatea teatrală şi analizează posibilitatea de a cere Ministerului Culturii să preia teatrul sub autoritatea sa.
„În contextul în care cultura constănţeană pare lovită de un blestem, ce ţine de felul cum conducătorii acestui oraş şi judeţ o tratează şi au tratat-o în toată perioada postrevoluţionară, noi, actori, colaboratori și angajaţi din departamentele artistic, tehnic, producție și administrativ ai Teatrului de Stat Constanţa, am decis să facem acest memoriu, pentru a încerca să împiedicăm un alt declin previzibil sau chiar desfiinţarea instituţiei noastre“, se arată în memoriu.
Angajaţii teatrului reclamă situaţia infrastructurii, spunând că sala în care îşi desfăşoară activitatea este prea mică, sistemul de încălzire este defect, reţeaua electrică – suprasolicitată, iar autorităţile nu şi-au respectat promisiunea de reabilitare a clădirii.
„Chiar dacă suntem singurul teatru profesionist, de repertoriu, din Dobrogea, un teatru înființat în 1951 și cu o istorie glorioasă, ce cuprinde mari nume ale teatrului românesc, situaţia infrastructurii este una deplorabilă, aşa cum autorităţile locale şi judeţene ştiu foarte bine. Este frustrant să comparăm cum suntem trataţi noi la Constanţa şi cum sunt tratate teatrele din alte oraşe mari sau mici ale ţării – Cluj Napoca, Sibiu, Oradea, Iași, Sfântu Gheorghe, Focșani, Râmnicu Vâlcea, Bârlad, Brăila, Galați, Târgoviște etc. –, cum ştiu autorităţile din alte părţi ale ţării să profite de potenţialul de dezvoltare a turismului pe care o astfel de instituţie îl are“, scriu semnatarii memoriului.
Ei mai notează că apariţia scrisorii deschise a şase actori ai teatrului, în care erau prezentate mai multe acuzaţii la adresa managerului Dana Dumitrescu, a fost ocazia aşteptată de conducerea CJ pentru înlocuirea sa.
Măsura a avut ca urmări demisia mai multor angajaţi ai teatrului din posturi greu de ocupat, cu meserii rare, iar activitatea teatrului este în pericol să fie blocată.
„Considerăm că trebuie reparate urgent daunele de imagine şi pierderea de credibilitate, prin reconsiderarea măsurilor luate împotriva managerului şi a concluziilor raportului rezultat în urma controlului. Urmează să evaluăm posibilitatea de a cere Ministerului Culturii să preia sub autoritatea sa Teatrul de Stat Constanţa (cu tot cu clădire, dacă se poate), ceea ce ar crea şi cadrul pentru obţinerea statutului de TEATRU NAŢIONAL, pe care îl dorim şi considerăm că îl merităm, prin calitatea actului artistic. De asemenea, am scuti autorităţile locale de bătaia de cap pentru o instituţie faţă de care au dovedit că nu au niciun respect şi nicio preocupare reală“, mai scriu actorii în memoriu.