Harta care ne arată cât de poluat este aerul pe care îl respirăm poate fi consultată online
Publicat de , 21 februarie 2019, 12:40
Românii preocupați de calitatea aerului pe care îl respiră pot consulta o pagină de internet a Ministerului Mediului, www.calitateaer.ro, unde apar rezultatele unor măsurători realizate în timp real în toată țara. Un pătrățel verde pe hartă indică o calitate foarte bună a aerului în zona respectivă, în timp ce unul roșu înseamnă „foarte rău“. I-am întrebat pe reprezentanții Direcției de Sănătate Publică din Constanța dacă este cazul să ne îngrijorăm, atunci când zona în care locuim nu iese bine la măsurători.
400.000 de europeni și peste 25.000 de români au murit prematur în 2015, din cauza afecțiunilor medicale provocate de aerul poluat. Datele sunt aproximativ aceleași în fiecare an, deși, față de anii ’90, se constată o îmbunătățire considerabilă.
În Dobrogea, monitorizarea făcută de noi, în ultimele zile, a relevat numai două zone cu probleme, în Medgidia – lângă primărie și în Constanța, la Casa de Cultură, unde simbolul de pe hartă a oscilat între mediu și rău.
Este vorba despre suspensii de particule în aer, așa numitele PM 10, care pot afecta căile respiratorii și plămânii. Cât de grav este ce vedem pe hartă? Este cazul să luăm măsuri suplimentare de protecție? Aflăm dintr-un interviu cu Luiza Căruceru, șefa Compartimentului de Evaluare a Factorilor de Risc de Mediu, din cadrul Direcției de Sănătate Publică,realizat de Bogdan Comșa.
Luiza Căruceru – În zona casei de cultură este o stație, automată, de trafic. În ideea că în zona respective este o zonă aglomerată, din punct de vedere al traficului, valorile care sunt pentru pulberile din aer PM10 sunt valori orientative. Ele apar în fiecare oră, la un moment dat pot fi roșii!
Bogdan Comșa – Și atunci ce putem concluziona? Care este calitatea aerului în acea zonă din Constanța?
Luiza Căruceru – Între direcția de sănătate publică și agenția de mediu din Constanța, există un protocol, încheiat în 2015. Conform protocolului nu am primit nicio informare în acest sens, deoarece, metoda gravimedică pentr PM 10 a arătat valori în conformitate cu legea. Au existat și unele depășiri, dar, pentru ca să fie considerate, de luat în seamă, ar însemna să fie peste 35 de zile cu depășiri, pentru că valorile se fac pe 24 de ore, pentru un an, pentru un amplasament. Până acum, eu m-am interesat la ministerul mediului, și nu au fost situații de care ar fi trebuit informată populația în acest sens.
Bogdan Comșa – Per ansamblu, care este în Constanța calitatea aerului?
Luiza Căruceru – Cred că nici industria nu mai este bine reprezentată, factorii de mediu, briza mării, oglinzile de apă ne ajută, ne favorizează dispersia poluanților și nu au fost situații care să necesite măsuri speciale din partea direcției de sănătate publică și de informare a populației.
Bogdan Comșa – Există plângeri ale locuitorilor din Năvodari care spun că, de multe ori, aerul este, aproape, irespirabil! Se dă vina, ba pe un combinat petrochimic, ba pe o unitate cu profil avicol! Aveți vreun semnal în acest sens?
Luiza Căruceru – Nu am astfel de reclamații, probabil că ele apar tot la ministerul mediului, fiind vorba de aer și ministerul mediului încă nu ne-a făcut niciun fel de sesizare în acest sens.
Bogdan Comșa – Chiar dacă este ceva neplăcut, nu este un risc pentru sănătate!
Luiza Căruceru – Cu siguranță! Dacă se va întâmpla acest lucru, populația va fi informată de urgență!
Bogdan Comșa – CET Palas mai creează probleme? Știm că pe era o legendă că dacă îți pui rufele la uscat afară, le găsești negre de funingine!
Luiza Căruceru – Nu neapărat o legendă! Chiar era o realitate înainte! Nu am mai auzit să se plîngă populația de acest lucru. S-a trecut pe alimentarea cu gaz, au o grămadă de filtre, se conformează cerințelor agenției de mediu. Acum sunt mai bine ținute sub control, toate aceste unități industriale.
Realizator – Bogdan Comșa
Redactor – Liviu Predescu