FOTO: Ziua Internaţională a Limbii Materne, celebrată la CONSTANȚA
Publicat de Arantxa Catană, 21 februarie 2019, 18:57
Ziua Internaţională a Limbii Materne este sărbătorită anual la 21 februarie, pentru a promova diversitatea culturală şi lingvistică pe întreg mapamondul.
Joi, în spiritul marcării Zilei Internaționale a Limbii Materne, la inițiativa Casei Corpului Didactic Constanța, Școala Gimnazială Nr. 6 „Nicolae Titulescu” a găzduit dezbaterea „Limbă și comunitate”, eveniment la care au participat cadre didactice din județ, elevi și reprezentanți ai minorităților locale.
Conferința Generală a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (U.N.E.S.C.O.) a proclamat în 1999 Ziua Internațională a Limbii Materne în fiecare an, pe data de 21 februarie.
Inițiatorii acestei întâlniri, Narciz Amza, profesor metodist la C.C.D. Constanța, alături de Mihaela Niculae, director al Școlii Gimnaziale nr. 6 „Nicolae Titulescu” au propus spre dezbatere, pe lângă promovarea limbilor materne și a diversității lingvistice din Dobrogea, și problema imigranților și integrarea acestora în sistemul românesc al educației, respectându-le acestora tradițiile, valorile și graiul matern. Reprezentații comunităților invitate au vorbit despre limba proprie, purtătoare de culturi, valori și tradiții specifice. Elevii diferitelor comunități etnice au prezentat în limba maternă un program artistic emoționant cu poezii, cântece și dansuri proprii.
Alis-Magdalena Simion, reprezentanta armenilor din Dobrogea a interpretat imnul comunității sale, Gelal Ferdis a vorbit despre rădăcinile graiului tătăresc dar și despre specificul și importanța prezervării acestuia, iar Hristu Buzu a povestit despre albanezii dobrogeni și realizările comunității sale în spațiul românesc. Alin Iordache, profesor de istorie în cadrul Liceului Teoretic „Traian”, a vorbit despre Dobrogea multiculturală și despre modelul de acceptare promovat pe plan local.
Un moment special al dezbaterii l-a constituit intervenția părinților unor elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 6 „Nicolae Titulescu” , proveniți din Siria și Palestina, care au relatat modul în care au reușit să fie integrați în comunitate.
Reporter: Aurelia Mierluș