„Ziua Dezrobirii Romilor” – proiecte și măsuri integrate, pentru o viață mai bună a romilor, la Constanța
Publicat de Arantxa Catană, 20 februarie 2019, 20:05
La 20 februarie 1856, a fost adoptată Legiuirea pentru emanciparea romilor din Principatul Ţării Româneşti, prin care era desfiinţată robia. O populaţie de 250.000 de romi şi-a câştigat statutul de oameni liberi. Cu doar câteva luni înainte, de această dată, o lege similară a fost dată şi în Moldova.
Libertatea este cel mai de preț dar al omului. Data de 20 februarie a fost declarată de parlament, în anul 2011, zi de comemorare a dezrobirii romilor. Despre semnificația acestei zile ne vorbește Lucian Petre, președintele asociației Partida Romilor.
Lucian Petre: În perioada 1843 – 1856, în principatele române sunt adoptate legi ce eliberează din robie romii aparținând bisericilor și mănăstirilor. Acest lucru se petrece, mai întâi în Moldova, în anul 1844, la inițiativa domnitorului Mihai Sturza. În acelasi an, toți robii statului fiind declarați oficial liberi, beneficiind de aceleași drepturi, cu ceilalți locuitori ai țării. În Țara Românescă, eliberarea robilor începe în anul 1847.
Reporter: La ce proiecte se lucreaza acum pentru comunitatea romă?
Lucian Petre: Un proiect – Măsuri integrate pentru o viață mai bună. De a impune la școli, la o calificare, pe cei din campusul Henri Coandă. Să aibă un loc de muncă.
Inițiat de primăria Constanța, în parteneriat cu liceul Decebal, proiectul „Măsuri integrate pentru o viață mai bună” urmărește reducerea gradului de sărăcie a persoanelor care locuiesc în zona Henri Coandă, în care majoritară este populația de etnie romă.
„În cadrul acestui proiect vorbim despre 5 mari paliere. Educație, servicii medicale, accesul și menținerea pe piața muncii, susținerea antreprenoriatului și îmbunătățirea condițiilor de locuit. Atunci când vorbim de educație, vorbim despre proiectul a doua șansă, despre prevenția abandonului școlar. Pentru asta, primăria municipiului Constanța acordă și mese caldeși rechizite elevilor care sunt incluși în proiect. Vorbim despre îmbunătățirea condițiilor de locuit, despre servicii de dezinsecție, dezinfecție pentru 600 de locuințe, despre schimbarea obicectelor sanitare din 400 de locuințe și produse de curățenie și igienizare a locuințelor”, ne-a declarat Ionela Bărboi, purtător de cuvânt în cadrul primăriei.
De asemenea sunt organizate, gratuit, cursuri de calificare și recalificare, pentru persoane de la 16 la 62 de ani. Cursurile încep peste 2 săptămâni la școala nr. 36.
Ionela Bărboi: Cursuri pentru agenți de curățenie clădiri și mijloace de transport, lucrători în izolație, lucrător în comerț, în drumuri și căi ferate, în alimentație publică. Ei iși pot dezvolta propriile afaceri.
Reporter: Oamenii trebuie să se înscrie la primărie sau la școală?
Ionela Bărboi: Se pot adresa primăriei Constanta sau institutului pentru dezvoltarea resurselor umane, la numărul de telefon 0241/616.310.
Repoter: Aurelia Mierluș
Redactor: Liviu Predescu