CONSTANȚA: Lucrările de reabilitare de la Liceul cu Program Sportiv, abandonate de constructor. Primarul Decebal Făgădău explică de ce
Publicat de , 20 februarie 2019, 08:46
Lucrările de reabilitare a clădirii internatului și cantinei Liceului Sportiv din Constanța au fost abandonate de constructor. Primarul Constanței susține că s-a ajuns aici deoarece firma care executa lucrările nu mai poate menține prețurile licitate. Astăzi, nu se știe data la care va reîncepe reabilitarea.
Clădirea în care funcționează căminul și cantina, construite în anii 70, au nevoie de…constructor. În 2014, Primăria a eliberat certificatul de urbanism pentru rebailitarea, modernizarea și dotarea Liceului Nicolae Rotaru. Se urmărea, conform acestui document, extinderea internatului pe verticală, modernizarea și dotarea bucătăriei și spălătoriei și izolarea termică a clădirii. Proiectul, scos la licitație doi ani mai târziu, avea o valoare de peste 7 milioane de lei.
Au început lucrările, iar astăzi avem lucrări începute și…abandonate. Cauza ne-o explică primarul Constanței, Decebal Făgădău.
„Constructorul a părăsit șantierul. Au zis «Dom’le, eu nu mai pot să lucrez la prețurile pe care eu le-am licitat, că între timp au crescut salariile». Și ne-a lăsat cu șantierul descoperit. Și pepiniera de campioni a Constanței, unde au fost Halep, Andrei Pavel, Horia Tecău, astăzi este un șantier părăsit de constructor“, a spus Decebal Făgădău.
Totul ar fi din cauza prevederilor legale contractuale. „Constructorul acceptă să fie sancționat, dar nu mai poate lucra! A plecat, pur și simplu, nu vreți să-l căutați pe el să-l întrebați de ce a plecat? Eu am făcut licitație. Eu, în afară de a pune banii la dispoziție și de a organiza o procedură legală, transparentă, de achiziție, ce să fac mai mult?! Cam asta este situația în sistemul public. Adevărul este că ăsta e motivul pentru care nu avem nici autostrăzi, nici spitale, dar, pe de altă parte, avem așteptări nerezonabile. Problemele de zi cu zi țin de încredere, de lipsa forței de muncă și, cel mai important, cred, lipsa de perspective“, este de părere edilul.
Ce e de făcut în această situație în care victimele colaterale, adică sportivii, au cel mai mult de pierdut?
„Contractul a fost reziliat, angajez expertiză, văd ce lucrări s-au executat, ce lucrări au mai rămas de executat, acționez în instanță constructorul, voi începe licitație să angajez alt constructor, care să reia lucrările, între timp trebuie să actualizez toată documentația. Nu știu cât se întârzie!“, a spus Făgădău.
Un material realizat de Dana Lebed