Se caută soluții convenabile pentru înscrierea fiscală a punctelor de gastronomie locală din Deltă
Publicat de Arantxa Catană, 19 februarie 2019, 22:19
Ministerul Agriculturii împreună cu Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 caută cele mai convenabile soluții pentru înscrierea fiscală a punctelor de gastronomie locală din Delta Dunării.
„Ne-am propus ca în perioada următoare, împreună cu reprezentanții Ministerului Agriculturii, să putem face procedura de înscriere și de fiscalizare, cu unul dintre aplicanți, astfel încât să vedem că legislația actuală, permite înregistrarea acestor puncte de gastronomie locală și nu mai lasă loc la interpretări și să elibereze chitanțe, odată cu deschiderea sezonului în Deltă, la sfârșitul lui martie, începutul lui aprilie. Mai ales pentru operatorii de turism care pot să aducă grupuri, în număr de, maxim 12 persoane, o limită de număr de locuri, la o masă tradițională, să poată să deconteze cu operatorul care face acest tip de activitate” ne-a spus Teodor Frolu, co-fondatorul asociației.
Reporter: Cum sunt fiscalizate veniturile?
Teodor Frolu: În sistem de autorizare este persoană fizică autorizată, al doilea este întreprindere familială sau întreprindere individuală și societate comercială. La PFA, nu poți să ai mai mulți membri ai familiei care au atestat, pentru că PFA-ul se adresează unei personae, pescarul trebuie să facă și cursul de bucătar sau lucrător în domeniul alimentației publice, iar, rudele care-l ajută, se pot angaja pe alte poziții. Cea mai simplă și flexibilă este varianta întreprindere familială sau întreprindere individuală. După ce te înregistrezi la registrul comerțului, nu ai nevoie de o contabilitate propriu zisă, este un sistem mult mai simplu de înregistrare și de raportare.
Reporter: Mai există și o altă variantă?
Teodor Frolu: Varianta S.R.L.-ului, microîntreprinderii. Ai avantajul că poți să ai mai multe activități, să introduci și turism, Foarte importantă este asimilarea cu cei care sunt deja acreditați ca producători, cum e pescarul sau producătorul agricol. Această activitate se încadrează la activitățile de transformare a produselor agricole, prin alte metode, decât cele industriale, prevăzute în norme. Există o obligație ca, produsele folosite în punctul de gastronomie locală, 70% din ele să fie produse locale. În cazul Deltei, pescarul servește produsele din producția lui, proprie, sau, din achiziția celor din proximitate. Atunci, microîntreprinderea nu mai intră în categoria restaurantelor.
Reporter: Carmen Secuiu
Redactor: Liviu Predescu