Multe primării din județul CONSTANȚA au redus drastic numărul asistaților social
Publicat de Arantxa Catană, 19 februarie 2019, 23:38
Primăriile au început să aplice prevederile drastice ale legii privind venitul minim garantat, prin care cei care refuză primul loc de muncă oferit, pierd acești bani.
Este o dispoziție prin care autoritățile încearcă să nu mai consume banii publici pentru cei care deveniseră un fel de cerșetori de la stat. Cam 3.700 de persoane din județul Constanța și în jur de 2.000 din județul Tulcea primesc venitul minim garantat. Pentru acești bani, trebuie să muncească în folosul comunității, la solicitarea primăriilor și între timp să-și caute un serviciu. Dacă nu, ei pierd acest venit.
De câteva luni, legea a devenit mult mai aspră, încetarea plății se face la refuzarea primului serviciu, nu după al treilea, ca înainte, iar acum, venitul se pierde pe un an de zile, nu doar pentru o lună. Legea a început să se aplice strict, după o perioadă în care beneficiarilor li s-a explicat ce riscă, dacă nu se conformează. Unii au înțeles și, surpriză, s-au angajat, după ce, ani de zile, se lamentaseră, că nu au cum să muncească. Alții au preferat să se scufunde și mai mult în sărăcie și să piardă și această brumă de bani, de la 140 de lei de persoană pe lună, până la 500 de lei pentru familiile numeroase.
La Mangalia, numărul dosarelor a scăzut mult în ultimii ani, chiar și înainte ca legea să devină mai dură.
„În prezent, primăria municipiului Mangalia are 52 de familii sau persoane singure, beneficiare de ajutor social, conform Legii 416/2001, actualizată, privind venitul minim garantat. De când au intrat în vigoare ultimele reglementări, care au facut-o un pic mai strictă. Un număr de 20 de personae nu au mai putut beneficia de venitul minim garantat, pentru că, ori au refuzat locul de muncă pus la dispoziție de autorități, ori din proprie inițiativă și-au căutat un loc de muncă, cu salariul plătit de un angajator de pe piața muncii” ne-a declarat viceprimarul orașului Mangalia, Dragoș Angelescu.
Reporter: Ce reacție au avut cei cărora le-a fost anulat acest drept? Au venit la dumneavoastră, la primărie, să se justifice, să se roage, să facă ceva?
Dragoș Angelescu: Ușoare presiuni, din partea celor cărora nu le-a convenit locul de muncă, au fost. Cei care au ales, din proprie inițiativă și-au văzut de lucru.
Reporter: Se pare că legea are efect!
Dragoș Angelescu: Are! Este benefică! Primăria municipiului Mangalia este una dintre primele primării, din țară, care a încercat să reducă numărul asistaților social, la nivelul puterii legislative locale, din 400 și…de asistați social în 2012, la ora actuală discutăm de 50 și ceva de familii. Numărul s-a redus mult, din aceste familii marea majoritate sunt cu probleme medicale, cazuri cu adevărat, sociale.
Pe primarul din Castelu, Nicolae Anghel, l-am găsit pe un șantier din comună, unde muncitorii lucrau cot la cot cu beneficiarii venitului minim garantat, câți au mai rămas, după ce, 40 dintre ei au pierdut banii.
„Momentan sunt 42 de cazuri, 12 pe Nisipari și 30 pe Castelu, iar, dacă continua pe ritmul ăsta, din 180 de dosare, o să rămânem undeva la 70, 80 de dosare. Toți au luat-o ca o glumă, dar, nu poți ca să iei un salariu și să te faci că muncești. Ăsta e principiul pentru care noi am ajuns la această soluție. Au venit, le-am explicat, asta e legea!”, a declarat pentru Radio Constanța Nicolae Anghel.
Și la Medgidia, legea s-a aplicat fără menajamente, susține Valentin Vrabie, primarul municipiului.
Valentin Vrabie: 53 sunt persoanele care nu și-au îndeplinit datoria, față de stat, aceea de a presta, serviciile în folosul comunității.
Reporter: Care a fost reacția lor, când au văzut, că au rămas, fără bani?
Valentin Vrabie: Nu a fost nicio reacție, se pare că, ușor, ușor, începem să înțelegem că, în țara aceasta, pentru a obține niște resurse, trebuie să și facem ceva pentru ele!
Reporter: Bogdan Comșa
Redactor: Liviu Predescu