Învățământul dual, soluție pentru criza de personal. Ce locuri sunt disponibile în Constanța, pentru dobândirea unei calificări
Publicat de , 19 februarie 2019, 11:33
Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanța încearcă să găsească cele mai bune soluţii pentru orientarea tinerilor spre şcolile profesionale, cunoscându-se criza de personal calificat în diverse domenii cu care se confruntă agenții economici.
Elevilor ajunși la vârsta liceului li se propune, pentru anul școlar viitor, un număr mai mare de clase în învățământul profesional dual. În premieră, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a propus, pentru anul școlar viitor, șase clase de învățământ profesional dual, prin care agenții economici sprijină școlarizarea elevilor.
Planul de școlarizare pentru clasa a IX-a, în anul școlar 2019 – 2020, cuprinde peste 140 de clase, atât la filiera teoretică, cât și la cea tehnologică. De asemenea sunt propuse și 61 de clase de școală profesională, două dintre ele sunt pentru învățământul special. O creștere semnificativă, față de cele 44 de clase propuse în 2018.
„Am reușit să adunăm lângă noi agenții economici, a fost o luptă, dar avem propuse 6 clase de învățământ profesional, dual, pe lângă acea clasă tradițională de la Liceul Tehnologic Dimitrie Leonida, jumătate mecanic auto și jumătate tinichigiu auto cu dublă specializare. Celelalte 5 clase sunt pe domeniul turism și alimentație. Per total, învățământ profesional, de zi, cu durata de 3 ani, pentru anul școlar 2019 – 2020, avem o crestere importantă pe domeniul turism și alimentație. Dacă existentul, în acest moment este de 5,5 clase, propusul pentru anul școlar următor este de 13,5 clase. O creștere spectaculoasă și pe domeniul agricultură, de la 3 clase existent, la 8 clase, propuneri pentru anul școlar 2019 – 2020. Sper, să reușim să realizăm acest plan de școlarizare”, a declarat Gabriela Bucovală, inspector școlar general.
Inspectoratul școlar se află la a doua încercare cu clasele de învățământ profesional, dual, pentru specialiștii în turism. Anul trecut, clasa propusă la Liceul Carmen Sylva, nu s-a putut realiza, locurile remânând neacoperite.
„Acum, clasele noastre de învățământ profesional, dual, arată un pic altfel. La Colegiul Comercial Carol I din Constanța avem o clasă de comerciant vânzător, în colaborare cu Camera de Comerț Româno – Germană. La Liceul Tehnologic Miron Costin, avem o clasă de bucătar, una de ospătar și jumătate de clasă brutar – patiser, meserii extrem de necesare agenților economici. La Liceul Tehnologic Ioan I.N. Roman, avem jumătate de clasă lucrător hotelier și la Liceul Tehnologic Lazăr Edeleanu din Năvodari, o clasă de lucrător hotelier. Au o meserie, viitorul nu se construiește pe o bucată de hârtie“, a mai spus Gabriela Bucovală.
Realizator – Aura Mierluș
Redactor – Liviu Predescu