Facilități fiscale pentru fermierii care intră în cooperative agricole | Interviu cu Adrian Bența, consultant fiscal
Publicat de , 19 februarie 2019, 09:41
Revin în actualitate CAP-urile, datorită recentelor facilități fiscale acordate acestei forme de organizare a producătorilor din agricultură. De asemenea, tinerii care se angajează în agricultură vor fi scutiți de unele taxe.
Din punct de vedere fiscal, cooperativa agricolă de producție, C.A.P, devine cea mai avantajoasă formă de organizare în agricultură, datorită noilor măsuri legislative adoptate în domeniu, a declarat consultantul fiscal în domeniu, Adrian Bența, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Radio Constanța.
Adrian Bența – Cooperativa agricolă de producție devine cea mai bună formă de impozitare a unor venituri, întrucât, pentru 5 ani de zile, se benefiază de scutiri la impozitul pe profit, apoi, terenurile care sunt date în arendă, către aceste cooperative, sunt scutite de taxele locale către primării, iar venitul din arendă este scutit de impozit. Actuala cooperativă agricolă nu are nicio legătură cu CAP-ul de mai de mult. Vă dau un exemplu foarte concret. În anii ’70, agricultorii din Italia s-au asociat pentru a cultiva vița de vie. În urma cantităților rezultate, Italia a depășit producția de vinuri a Franței. Formele acestea asociative sunt foarte binevenite.
Monica Cruceanu Comșa – O altă măsură recentă și utilă în agricultură este programul de angajare a tinerilor de până în 45 de ani.
Adrian Bența – Un angajator din zona agricolă, un fermier. Acest fermier poate să fie persoană fizică autorizată, intreprindere individuală, sau poate să fie o societate, dacă angajează minimum doi tineri, din zona aceasta de agricultură, beneficiază de facilitați fiscale. Pentru acea persoană fizică, statul acordă o altă reducere de taxă, respectiv scutirea la impozitul pe venitul din salarii, iar statul subvenționează și salariul acelui tânăr printr-o sumă de bani. Dacă ai studii superioare se acordă 1000 de lei, pentru studii medii se acordă 750 de lei, și 500 de lei pentru cei fără studii.
Aceste măsuri au intrat în vigoare de la începutul anului și au ca scop revitalizarea agriculturii.
Realizator – Monica Cruceanu Comșa
Redactor – Liviu Predescu