Braconajul în Deltă, o problemă la care încă se caută soluții. Anul trecut au fost confiscate 40 de tone de pește
Publicat de , 19 februarie 2019, 13:12
Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a organizat astăzi o dezbatere cu privire la activitățile și acțiunile anti-braconaj derulate pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării.
Braconajul rămâne o problemă la care încă se caută soluții. Anul trecut, au fost confiscate peste 40 de tone de pește, iar Guvernatorul Deltei Dunării, Mălin Mușatescu, declară că nu a fost încă găsită o soluție pentru stoparea braconajului.
„Există încă portițe prin care se poate, legal, pescui, abuzând de resursa piscicolă, există încă portițe în lege care nu permit autorităților să instrumenteze un caz clar de braconaj electric“, a declarat, astăzi, guvernatorul Deltei.
Reprezentanții asociațiilor de pescari au reclamat faptul că se face braconaj și cu permisiunea autorităților. Ei spun că problemele sunt vechi, iar atunci când depun reclamații li se solicită probe. „Dacă faci reclamații, ești scos de pe piață!“, sunt ei nemulțumiți.
Faptul că există patru instituții cu atribuții de control în Deltă nu duce la eficiență. Guvernatorul Mușatescu a declarat că și-ar dori un singur corp de tip „rangers“, care să facă verificări.
Dan Verbina, președintele Federației Asociațiilor de Pescari, în care sunt înscriși aproximativ 700 de pescari, a subliniat că, în comunități, toată lumea îi cunoaște pe braconieri, dar „nimeni nu face nimic“.
Una dintre soluțiile propuse este cea a interzicerii dreptului la pescuit pentru braconierii prinși. „Ce se întâmpla cu braconierii prinși, pentru că, după amenzi, sunt din nou pe piață?“ – a fost una dintre întrebările adresate autorităților.
Tot în cadrul întâlnirii de astăzi, au fost ridicate problemele create de cormorani, porci mistreți, șacali ,al căror număr a crescut foarte mult și afectează viața în Deltă.
Redactor: Cristina Iliuță