Tulcea: Pescarii din Deltă ar putea avea adăposturi plutitoare
Publicat de , 18 februarie 2019, 12:37
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării vrea să atragă fonduri europene pentru amenajarea a 30 de adăposturi pescăreşti plutitoare, și nu sub formă de clădiri pe malurile apelor. Proiectul în această variantă are un impact minim asupra zonelor din rezervație, iar pescarii le vor putea muta de pe un canal pe altul, în funcţie de necesităţi. Mai multe detalii, într-un interviu cu Guvernatorul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, Mălin Matei Muşetescu.
Mălin Muşetescu – Suntem acum în discuții pentru a reface vechiul proiect. Sunt stabilite 30 de puncte de către asociațiile de pescari. Eu am o reținere față de numărul lor, pentru că, pe vremuri, aceste adăposturi erau făcute la o anumită distanță de sate, ei ajungeau acolo la rame și din cauza asta au existat aceste adăposturi, dacă se face seara sau este o furtună. Astăzi toți pescarii au motoare, de la cel mai îndepărtat loc de pescuit se poate întoarce imediat, dar eu am înțeles utilitatea lor, să-și lase sculele acolo, să poată să le repare.
Reporter – Când vor fi gata?
Mălin Mușetescu – Dacă anul acesta reușim să demarăm proiectul, implementarea lui va fi, probabil, peste doi ani. În perioada asta, trebuie să rezolvăm cele 300 de adăposturi, care devin ilegale și își pierd funcțiunea. Făcute haotic în Delta Dunării, și-au depășit cu mult dimensiunea lor inițială, există ferme ilegale de animale, împrejmuiri de mii de metri, cu platformă de beton și au făcut o casă în toată regula, cu termopane, cu generatoare de current electric, cu panouri fotovoltaice, un fel de pensiuni, unde se face și turism.
Carmen Secuiu – Acolo se vor duce toți pescarii daca au nevoie?
Mălin Mușetescu – Există tendința ca, aproape fiecare pescar să vrea să-și facă câte un adăpost. Numărul de adăposturi e undeva, estimat la 300, la ora asta, în Delta Dunării. Tendința e de creștere, pe anumite canale ai senzația că s-au ridicat adevărate sate pe domeniul public de interes național. Noi nu am fost de acord cu acea variantă de a pune adăposturi, care erau de fapt niște clădiri, pe maluri, unde este interzis să faci construcții, pentru că e zona sălbatică a deltei. Noi am plecat de la idea că adăpostul pescăresc, prin definiție, este o construcție temporară, alea deveneau un fel de pensiuni. Am stabilit să facem acele adăposturi pe structură flotabilă, pentru că are impactul, cel mai redus asupra malurilor. Aceste adăposturi plutitoare intră în registrul pontoanelor plutitoare și în legislația care prevede exact ce trebuie să facă un ponton, în Delta Dunării, inclusiv managementul gunoaielor, cum să managerieze apele uzate, cum să acosteze la maluri. Ele pot fi și mișcate, de pe un mal pe altul, în funcție de necesitățile de pescuit.
Realizator – Carmen Secuiu
Redactor – Liviu Predescu