Ziua Internațională a Copilului Bolnav de Cancer | Cum poate fi prevenită boala
Publicat de , 15 februarie 2019, 10:21
Ziua Internațională a Copilului Bolnav de Cancer este marcată în fiecare an pe data de 15 februarie. Se estimează că peste un sfert din cazurile de cancer se înregistrează în Europa, iar 15.000 dintre bolnavi sunt copii și adolescenți.
Din păcate, în România, în fiecare an, aproape 400 de copii şi adolescenţi sunt diagnosticaţi cu cancer, în centrele oncologice. Leucemia este cel mai frecvent tip al maladiei întâlnit la tinerii din România.
La Constanța, numărul copiilor diagnosticați, cu diferite tipuri de cancer, este in scădere, în 2018 înregistrându-se 13 noi cazuri, cu o treime mai puțin față de anul 2017. Anul acesta, până acum, au fost luați în evidență 4 copii, după cum a declarat dr. Adriana Apostol, șeful secției de onco-pediatrie, într-un interviu acordat Radio Constanța.
Adriana Apostol – Leucemiile, linfoamele și tumorile cerebrale predomină în structura cancerului la copil. Ca și în anii trecuți, ca și în întreaga țară, avem aceeași distribuție, în schimb, au început să crească numărul de cazuri de cancer la copilul școlar peste 16 ani.
Carmen Sandu – Există o cauză pentru care se observă această evoluție?
Adriana Apostol – Până în prezent, datele statistice nu sunt analizate foarte bine, prin dezvoltarea acestui registru național al copilului bolnav de cancer, care a demarat deja anul acesta, poate vom afla mai multe despre cauzele acestor distribuții pe etape de vârstă.
Carmen Sandu – În privința tratamentului acestor copii, a ratei de supraviețuire, care este situația la Constanța?
Adriana Apostol – Din fericire, avem o rată de supraviețuire foarte bună, dar, trebuie să specificăm un lucru foarte important, la Constanța fac tratament specific cancerului – chimioterapie, numai copiii în stadii foarte incipiente, stadiile 1, 2, și anumite tipuri de cancere, malignități care nu au mare agresivitate și nu sunt foarte răspândite în corp. Restul cazurior sunt dirijate spre centrele din București, mai puțin la Cluj, unde tratamentul este pentru stadiile avansate 3 sau stadiile 4.
Carmen Sandu – Chiar dacă nu sunt bine cunoscute cauzele apariției diverselor tipuri de cancer, există totuși și niște măsuri de prevenire?
Adriana Apostol – Sunt. Alimentația. Noi spunem alimentația sănătoasă, e o definiție greu de dat în zilele noastre. E bine să mai renunțăm la fast-food-uri și alimente care știm sigur că ne fac rău, e bine să nu facă abuz de tablete, telefoane celualare, televizor, este un timp limită la care ar trebui copiii, mai ales preșcolarii să aibă acces, mai mult de 2 ore in 24 de ore nu se recomandă folosirea acestor ecrane luminoase, pentru că, pe locul 3 și uneori la anumite categorii de vârstă, chiar pe locul 2, sunt tumorile cerebrale. Această creștere a tumorilor cerebrale este direct legată de folosirea abuzivă a acestora.
Realizator – Carmen Sandu
Redactor – Liviu Predescu