Peste zece ani de la debutul vaccinării anti-HPV
Publicat de Adrian Băncilă, 12 februarie 2019, 12:43
Virusul papiloma uman este al doilea agent patogen ce cauzeaza cancer, provocând 30% din cancerele noi, atribuite unei infecții, la nivel global. În fiecare an, în România, peste 4000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, din cauza infecției cu HPV.
În cei peste 10 ani de la debutul vaccinarii anti HPV , în alte state, aceasta și-a dovedit eficiența în reducerea prevalenței infecțiilor cu tulpini HPV , explică doctor Violeta Cândea:
„La nivelul colului cervical. care este partea inferioară a uterului, exista o inmulțire accelerată a celulelor. Acolo este locul preferat al localizării unei infecții cu tipul de virus HPV. Această infecție se transmite sexual, poate favoriza, în timp, apariția unui cancer. Prevenția primară se face prin vaccinare. Acest vaccin nu este acoperit prin programul național de vaccinare”.
În România este disponibil cel mai nou vaccin care oferă protecție extinsă împotriva bolilor provocate de infecția cu 9 tipuri de tulpini ale virusului HPV. Prevenirea infectării cu HPV se poate face și prin inlăturarea factorilor de risc comportamentali, în ceea ce privește transmiterea sexuală.