9 februarie -„Ziua Limbii Elene”. Momente din istoria limbii elene, prezentate de Comunitatea Elpis
Publicat de Adrian Băncilă, 9 februarie 2019, 14:13
Doar un vot a despărțit greaca de engleză ca limbă internațională la nivelul Europei. În Constanța, în perioada interbelică, greaca era limba comerțului, iar dacă doreai să negociezi un preț mai bun, era obligatoriu să vorbești în greacă, ne-a spus vicepreședintele Comunității Elene din Constanța, Mihnea Hagiu.
„Limba greacă, până la începutul celui de-al doilea război mondial, era folosită în Constanța ca limbă de comunicare între comercianți, era limba comerțului, pentru că în Constanța trăiau foarte mulți greci care se ocupau în principal de comerț. Astfel, toți locuitorii Constanței, că erau români, turci, tătari au învățat câteva cuvinte în limba greaca să poată negocia produsele. Din cartea scrisă de profesorul Stavros Manesis aflăm că până în 1940 – 1941, nu exista stradă în Constanța să nu aibă o prăvălie, un magazin, o casă în care să locuiască un grec.“
Vicepreședintele Comunității Elene din Constanța, Mihnea Hagiu, a mai afirmat că și acum limba greacă este o cale de comunicare importantă la nivelul Europei.
„În 1948, Organizația Națiunilor Unite a propus să se voteze care dintre greacă și engleză să fie limbă internațională, limba greacă pierzând la diferență de un singur vot, în favoarea limbii engleze. Este un lucru mai puțin cunoscut.“
Limba elenă și comunitatea elenă au rămas importante și în prezent, Constanța fiind un mix al etniilor în care membrii săi „se au ca frații“, a precizat președintele Comunității Elene din Constanța, Anton Antoniadis.
„Nu numai limba greacă, ci și obiceiurile, astronomia, astrele ne leagă de limba grecească. Și astronomia, dar și gastronomia! O baclava bine făcută, un tzatiki… Însă, grecii au avut o importanță majoră asupra Constanței, ca și toate celelalte etnii laolaltă, formau și formăm un tot care ajunge să influențeze. Constanța a fost un orș cosmopolit și vrem să credem că încă suntem. Toată lumea împăcată cu sine însuși și, mai ales, să ne avem ca frații.“
Anul acesta a fost primul când s-a sărbătorit Ziua Limbii Elene, după ce această zi a intrat în calendarul internațional.
Urmează ca și grecii, la un moment dat, să ne întoarcă favorul și să serbeze limba română, lucru care ar fi posibil dacă s-ar vota în Parlamentul grec, ne-a mai spus Mihnea Hagiu.
„Sunt convins că, pentru că există o mare comunitate de români în Grecia, limba română este serbată în cadrul acestei comunități. Sigur, dacă este propus acest lucru, Grecia îl va adopta imediat pentru că relațiile de prietenie româno-elene sunt excelente și, fără îndoială, va fi serbată și limba română în Grecia.“ΙΙ