Valentin Vrabie: Peisajul economic al Medgidiei va prinde culoare în viitorul apropiat
Publicat de Arantxa Catană, 8 februarie 2019, 22:27
Important centru industrial înainte de ’89, Medgidia este un veritabil „oraș-dormitor“ așa cum s-a exprimat primarul municipiului, Valentin Vrabie. Pentru că locuitorii săi muncesc în alte părți, se distrează în Constanța și fac cumpături tot în alte orașe. Însă, poziționarea sa și legătura cu Canalul Dunăre – Marea Neagră, dar mai ales relația cu autoritățile locale pot atârna greu în decizia de a investi într-un anumit loc.
Peisajul economic al localității va prinde culoare în viitorul apropiat, după ce ieri a fost făcut un prim pas concret pentru finalizarea unei investiții de peste 40 de milioane de euro, ne-a spus primarul municipiului Medgidia, Valentin Vrabie.
Valentin Vrabie: Aceasta este, de fapt, a doua investiție, în urmă cu ceva timp am eliberat autorizația de construire pentru o altă fabrică, o investiție de 5 milioane de euro în primă fază, dar se va ajunge la 10 milioane de euro, cu 40 de locuri de muncă.
Reporter: Ce facilități le-ați oferit investitorilor?
Valentin Vrabie: Revenim la normalitate când investitorilor nu li se pretinde nimic pentru a i se elibera un certificat de urbanism, investitorului i se deschide ușa atunci când are nevoie pentru că el e cel care produce și virează bani către bugetul de stat din care supraviețuiesc instituțiile publice. Eu nu le-aș spune facilități, ci normalități pe care trebuie să le oferim tuturor celor care vor să investească și care își pun banii la bătăaie pentru a dezvolta un oraș ca Medgidia care, în ultimii 26 de ani a avut parte de un dezastru economic pentru că toată economia din Medgidia, toate fabricile au fost falimentate: IMUM, Metalica, Fruvimed, Miniera, iar Cimentul de la 3.000 de angajați a ajuns la câteva sute. Efectiv, 99% din economia pe care s-a dezvoltat Medgidia până în 1989 a dispărut. Acum, a început să se dezvolte Medgidia, s-au atras investiții în ultimii 2 ani și jumătate și mai avem discuții cu mai mulți investitori.
Tot investitori turci sunt și proprietarii fabricii de mase plastice care rămân fideli dezvoltării afacerii lor în Medgidia.
„În ultimii 2 ani și jumătate, inclusiv societatea Sterk Plast și-a dublat investiția, deci, într-un fel s-au atras: dublarea investiției de la Sterk Plast și cele două investiții, una austriacă și una din Turcia. Cea austriacă este o fabrică de profile metalice din zona Pompieri“, a mai explicat edilul Valentin Vrabie.
În vremurile sale de glorie, în Medgidia lucrau mii de persoane la IMUM, Fabrica de Ciment, Fruvimed, peisajul lăsat în urmă de aceste falimente fiind dezolant. Rămașițe de clădiri cotropite de buruieni sau, în cel mai fericit caz, terenuri pentru magazine sau blocuri.
Reporter: Monica Cruceanu Comșa