Italianul care pretindea a fi medic, reținut. Astăzi va fi audiat de un procuror
Publicat de , 7 februarie 2019, 09:02 / actualizat: 7 februarie 2019, 10:18
Matteo Politi, italianul care pretindea a fi medic de chirurgie plastică, a fost audiat aseară la Secția 4 de Poliție și reținut pentru 24 de ore.
El urmează să fie prezentat astăzi unui procuror, care va decide dacă cere sau nu arestarea sa preventivă. Italianul în vârstă de 38 de ani a fost depistat de polițiști ieri dimineață în timp ce încerca să iasă cu trenul din țară, pe la punctul de frontieră Curtici. Călătorea cu un tren pe relația București – Budapesta și avea asupra sa un troler și o geantă de voiaj, atunci când a fost ridicat de polițiștii de frontieră.
Într-o declarație publică făcută ieri, șeful Poliției Sectorului 1 al Capitalei, comisarul șef Ionuț Dana, a afirmat că din noiembrie anul trecut autoritățile române îl investighează pe italian, atât pentru înșelăciune cât și pentru identitate falsă:
„S-a stabilit că cele două persoane au oferit o sumă de bani cetățeanului italian, în jur de 14.000 de lei, pentru închirierea acestui spațiu comercial. Acel spațiu comercial nu aparținea cetățeanului italian. Pe parcursul audierilor s-a concluzionat că cetățeanul italian a folosit și o altă identitate în relația pe care a avut-o cu cele două persoane. Tot începând cu luna noiembrie, am întrebat atât autoritățile române, cât și autoritățile din străinătate, în legătură cu această persoană. Pot să vă confirm faptul că cetățeanul italian a fost condamnat în Italia pentru fapte asemănătoare. De asemenea, autoritățile italiene ne-au comunicat că el nu figurează în tabloul medicilor din Italia“, a declarat comisarul șef Ionuț Dana.
Matteo Politi a lucrat ca medic de chirurgie plasticã pentru 5 unități medicale din România fără să aibă acest drept. Opera sub un alt nume, după ce i se atribuise cod de parafă de către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București.
Ministrul Sãnãtãþii Sorina Pintea spune cã responsabilitatea pentru dreptul acordat falsului doctor de a realiza acte medicale aparþile clinicilor private care l-au angajat:
„Vă asigur că în sistemul public așa ceva nu se poate întâmpla! Acum se vede că instituțiile private pot să facă mai mult decât face o instituție publică, din păcate nu în folosul pacienților. Colegiul Medicilor nu a eliberat avizul de liberă practică, Ministerul Sănătății nu a dat recunoașterea oficială a diplomei, există un aviz, un cod de parafă, dar de Direcția de Sănătate Publică, întocmit de un funcționar pe baza unor documente ilegale sau în lipsa unor documente, dar care nu putea fi utilizat fără celelalte două – dreptul de liberă pratică, plus recunoașterea oficială“, a declarat Sorina Pintea.
Dupã dezvãluirile din presã, Direcția de Sãnãtate Publicã a Capitalei a anunțat cã a demarat o anchetã internã. Pânã la finalizarea cercetãrii, funcționarul care i-a atribuit italianului codul de parafã a fost mutat disciplinar.
Matteo Politi avea 8 clase țcolare. În Italia lucrase ca valet de parcare. Presa a relatat cã italianul dispunea de o diplomã în limba sârbã, conform cãreia acesta ar fi absolvit Universitatea de Medicinã din Priștina, Kosovo. Documentul ar fi fost atestat de Ministerul român al Educației, potrivit avocatului italianului.
Între timp, o serie de mãrturii din țarã aratã efectele nefaste ale intervenþiilor medicale pe care le-a fãcut falsul doctor italian. Șeful Secþiei de Chirurgie Plasticã de la un spital privat, doctorul Radu Ionescu, a prezentat pe o reþea de socializare, cazul unei foste paciente operate, la sân, de Matteo Politi:
Doctorul a prezentat ºi o serie de fotografii, în sprijinul celor afirmate. E a mai vorbit ºi despre faptul cã în acest caz, pacienta trebuie sã aºtepte un an de zile pâna se vor încerca o serie de manevre chirurgicale de reconstrucþie a zonei.
Sursa: Radio România Actualități