TULCEA: Doar 10% din stuful Deltei ar putea fi valorificat anul acesta
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 3 februarie 2019, 13:03
Doar circa 10% din resursa stuficolă din Delta Dunării ar putea fi recoltată în acest sezon rece, iar licitaţiile pentru concesionarea acestei resurse naturale va fi reluată, se arată într-o adresă remisă de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD).
În urma licitaţiei desfăşurate la sfârşitul anului trecut, instituţia din subordinea Ministerului Mediului a încheiat trei contracte de concesiune a activităţii de recoltare a stufului pe zonele Zmeica-Goloviţa, Sinoe şi Buhaz, iar societăţile care au câştigat licitaţia pot recolta 6.740,03 tone de stuf de pe o suprafaţă de 2.365,14 hectare.
‘Contractele de concesiune sunt încheiate pe o perioadă de 25 de ani, iar redevenţa se actualizează la cursul leu/euro pe tona de stuf. Ministerul Mediului, prin ARBDD, va relua licitaţia pentru a fi concesionată resursa stuficolă din cele nouă zone neconcesionate’, se menţionează în adresa ARBDD.
În acest sezon rece, ARBDD a emis doar două permise de recoltat stuf în scop gospodăresc, fiecare posesor de permis urmând să poată recolta o cantitate maximă de cinci tone.
De asemenea, au fost emise şapte autorizaţii de recoltare, achiziţie şi comercializare stuf de pe domeniul public de interes judeţean, de pe suprafeţe din domeniul public de interes naţional.
Cantitatea totală recoltabilă de stuf din Delta Dunării este de 68.866 de tone, potrivit studiilor întocmite de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică şi Institutul Naţional de Cercetare Delta Dunării, aprobate de Academia Română.
Acoperind circa 5.470 de kilometri pătraţi, Delta Dunării este cunoscută drept cea mai întinsă zonă compactă de stufărişuri din lume, potrivit ARBDD.
Sursa – Agerpres