Constănțeanul care îi arbitrează pe americani
Publicat de Catalin Donose, 3 februarie 2019, 10:09
De câțiva ani, arbitrul constănțean de rugby Robert Diaconescu este plecat în fiecare iarnă, în Statele Unite ale Americii pentru a-și vedea părinții.
Aici, el împacă utilul cu plăcutul și în fiecare weekend, arbitrează meciuri de seniori și de juniori.
Pentru a patra oară a fost invitat în cantonamentul naționalei U20 a Statelor Unite.
Dorind să aflăm ce mai este nou în domeniu, i-am adresat câteva întrebări șefului arbitrilor de rugby din Constanța, Robert Diaconescu.
Reporter: În urmă cu opt ani, când te-ai mutat la Constanța, ai adus un suflu nou în arbitrajul de la malul mării. A fost o perioadă importantă cu multe lucruri noi.
Robert Diaconescu: Într-adevăr. În acea perioadă, am fost susținut de directorul Asociației Județene de Rugby Constanța, Florian Constantin și de directorul de dezvoltare al FRR pentru zona Dobrogea, Florin Țugurel. La cursurile Școlii de Arbitri, am avut atunci, tineri care, acum evoluează cu succes sub culorile echipei naționale (Vlăduț Popa, Ionel Melinte, Andrei Iurea, Ovidiu Cojocaru dar și alții).
Reporter: Îmi amintesc de acea perioadă, ca fiind una cu multe turnee pentru copii și juniori.
Robert Diaconescu: Așa este. În acea perioadă, existau multe competiții de copii organizate de AJR Constanța, care, din păcate au dispărut. Acolo puteam face practică împreună cu cei ce doreau să îmbrățișeze activitatea de arbitru. Nefiind competiții nu am putut ține pasul cu celelalte entități ale FRR (AJR-urile din țară) și nu am mai putut desfășura în același cadru efectuarea unor alte Școli de Arbitri. Eram chemați de către cluburi la antrenamente, Cornel Vasile la Mihail Kogălniceanu, Nicu Mocanu la Cleopatra, Cristian Husea la CS Năvodari, Florian Constantin la Farul. În prezent, din păcate, doar două echipe mai solicită sprijinul arbitrilor la antrenamente (este vorba despre CS Năvodari și CS Cleopatra Mamaia) aceștia înțelegând faptul că au nevoie de un mic ajutor în clarificarea anumitor situații de joc, care țin de regulament, în același timp, aceste antrenamente fiind un real ajutor dat arbitrilor pentru antrenamentul propriu. Anul 2018 a fost un an greu, în care să spunem că „am pierdut” încă doi arbitri, datorită locurilor de muncă, disponibilitatea nefiind aceiași, dar aceștia au rămas aproape de fenomen întinzând o mână de ajutor atunci când au putut. Regretabil este faptul că actuala conducere de la AJR Constanța, nu este interesată deloc de activitatea arbitrilor, pe care o ignoră total.
Reporter: Ce se preconizează pentru acest an ?
Robert Diaconescu: În luna martie din acest an, ne dorim să începem un nou curs pentru arbitri de rugby. Avem un număr de zece locuri disponibile pentru curs, dintre care trei vor fi pentru performanță (vârsta 17-20 ani). Voi reveni cu alte detalii.