Nu mai sunt bani de pensii și salarii? Ce spune consultantul fiscal Adrian Bența
Publicat de , 1 februarie 2019, 15:43
A rămas statul fără bani? Rămânem şi românii fără salarii şi pensii? Sunt teme vehiculate intens în ultimele zeci de ore în spațiul public, în presă, în mediul politic şi în cel virtual care au provocat, cum era de aşteptat, mari emoții. Opinia specialistului consultat de noi este limpede: pensiile şi salariile se vor plăti!
Ministerul de Finanțe se împrumută tot mai greu de pe piața bancară și apelează la rezerve. Salariile unor funcționari publici nu cresc, deocamdată, așa cum era de așteptat – este vorba, aici, despre angajații Caselor de pensii.
Toate aceste circumstanțe sunt interpretate, în spațiul public, de unii politicieni sau specialiști în finanțe, pentru a argumenta o teorie de natură să provoace panică: peste câteva luni nu vor mai fi bani de salarii și pensii.
Am încercat să trecem dincolo de orice interpretare posibil partizană a acestor situaii și să obținem un răspuns tehnic și lămuritor. În primul rând, reprezentanții Ministerului Muncii au negat vehement posibilitatea aceasta.
Am apelat, apoi, la consultantul fiscal Adrian Bența, care, anterior, a criticat destul de aspru proiectul legii pensiilor. L-am întrebat, acum, dacă suntem în pericol să nu mai primim salariile și pensiile:
„Eu cred că aici este mai mult o problemă birocratică, pentru că nu s-a adoptat legea bugetului. Prevederea din ordonanţa 114 este uşor contradictorie cu prevederea din legea finanţării bugetarilor, nu sunt corelate chiar foarte exact şi, când te afli între două legi, ajungi la două cifre diferite şi nu ştii care este corectă şi mai vine şi Curtea de Conturi. Prin urmare, nu cred că se pune problema finanţării. Banii există şi aş vrea să vă reamintesc faptul că luna ianuarie este luna cu cele mai mari încasări din an şi, de obicei, numai banii din ianuarie finanţează tot statul până prin aprilie-mai. Pentru că în ianuarie sunt încasările de la TVA-ul de la decembrie, se plătesc taxele pentru sfârşitul anului, deci cred că este o problemă de birocraţie. Acum, dacă ne referim la tot bugetul ţării pe anul 2019 este evident că avem cheltuieli foarte mari, de-asta nici nu a apărut legea bugetului, pentru că se caută sursele de finanţare. Observăm că au mai apărut nişte taxe… Probabil şi în zona politică s-a negociat între cele două partide de guvernământ pentru că, probabil, au mai avut şi cheltuieli mai mari şi au mai tăiat din ele. Deci, eu cred că este o procedură birocratică, de punere de acordd a unor legi şi proceduri“, a declarat consultantul fiscal Adrian Bența.
Redactor: Bogdan Comșa