Scrumbia de Dunăre afumată, specialitate recunoscută și protejată în UE, va fi produsă începând din luna martie
Publicat de , 31 ianuarie 2019, 08:57
Scrumbia de Dunăre afumată, Salata cu icre de știucă de Tulcea sau Salata tradițională cu icre de crap sunt produse înregistrate, sau în curs de înregistrare, pe scheme de calitate europene, foarte căutate pe piață, dar capacitatea de producție este limitată, deoarece sunt produse artizanal-industriale.
Scrumbia de Dunăre afumată se va produce începând din luna martie, datorită faptului că se folosește doar scrumbie de Dunăre capturată din Deltă, doar în anumite perioade și doar în cadrul unor cote de pescuit.
Reamintim că Scrumbia de Dunăre afumată este inclusă, din anul 2018, în Ark of Taste, catalogul de produs tradiționale al organizației internaționale Slow Food, ca produs alimentar artizanal din patrimoniul culinar al Deltei Dunării.
„Ca urmare a aplicării prevederilor regulamentelor europene, Asociația ROPESCADOR capătă exclusivitate devenind singura asociație din România care poate produce și valorifica scrumbia de Dunăre afumată cu Indicație Geografică Protejată”, menționează președintele asociației, Tiberiu Cazacioc.
Pentru salata tradiționale cu icre de crap dosarul a fost depus în luna decembrie. „Este primul dosar românesc pe specialitate tradițională garantată, vom «îngheța» o rețetă. Noi propunem atât românilor, cât și Uniunii Europene, ca salata tradițională cu icre de crap, cu această denumire, să aibă o anumită compoziție. Va putea fi făcută și de altcineva, numai că va trebuie să respecte acea compoziție“, a declarat Tiberiu Cazacioc.
Salata, realizată după o rețetă tradițională, conține două tipuri de icre, ulei, zeamă de lămâie și apă carbogazoasă.
În cazul produselor cu indicație geografică protejată și denumire de origine protejată, cum este scrumbia de Dunăre afumată, producătorul obține exclusivitate. Doar cine obține certificat la nivelul Asociației poate pune produsul pe piață.
„Sunt produse artizanal-industrial. Nu poți să produci oricât. Fabrica are o capacitate limitată, neavând tot felul de materiale adăugate, coloranți, aditivi și orice alte substanțe, vânzarea este destul de teritorială. Practic, să poți să ai mai multă scrumbie de Dunăre, ar trebui să vină mai multă la reproducere și să fie mai mulți producători. Procesul a fost terminat în decembrie, în 4 ianuarie Ministerul Agriculturii a transmis Asociației ROPESCADOR certificatul primit de la Comisia Europeană. Există un organism de certificare, o companie care se ocupă de certificare, CERTIND, vin în teren și iau analize și urmăresc procesul, și mai există Ministerul Agriculturii, cu Direcția Generală de Industrie Alimentară, care, din punct de vedere tehnic, sunt cei care validează dosarul la nivel național și apoi îl trimit la Comisia Europeană“, a mai spus Tiberiu Cazacioc.
Redactor: Carmen Secuiu