Rata scăzută a vaccinării, una dintre cauzele epidemiei de gripă: „Cei imunizați au fost protejați în proporție de sută la sută!“
Publicat de , 31 ianuarie 2019, 09:16
Rata scăzută a vaccinării antigripale este una dintre cauzele evoluției epidemice a gripei. De aceea, imunizarea împotriva virusului gripal rămâne și în perioada următoare soluția pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Specialiștii estimează că această circulație intensă a virusului se va menţine inclusiv în luna februarie, iar monitorizarea cazurilor de gripă va continua până în luna mai.
Niciunul dintre pacienții internați cu gripă la Spitalul de Boli Infecțioase nu a fost vaccinat antigripal, după cum ne-a declarat dr. Stela Halichidis, managerul unității medicale. „Cei vaccinați au fost protejați în proporție de sută la sută, nu s-a prezentat niciun pacient care să spună că a fost vaccinat și are gripă. Eficiența vaccinului este, într-adevăr, de sută la sută, până în momentul de față, din ce am observat. Toate vaccinurile au fost eficiente și fără reacții secundare – nu durere, nu febră, nu stare pseudo-gripală! Vaccinul este sigur și eficient și recomand tuturor să se vaccineze“, a declarat dr. Stela Halichidis.
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase este de părere că medicii de familie ar putea contribui la limitarea epidemiei, implicându-se în tratarea cazurilor ușoare, fapt ce ar putea duce la decongestionarea spitalelor. Ei trebuie să le recomande pacienților să se izoleze la domiciliu, pentru a diminua cât mai mult răspândirea bolii.
„Dacă simptomele sunt ușoare, ar trebui ca medicii de familie să îi îngrijească. O gripă ușoară se poate trata la domiciliu. Medicii de familie ar putea să ajute la limitarea epidemiei, prin triaj, prin izolarea cazurilor, să/i țină la domiciliul pe cei cu afecțiuni care nu sunt atât de severe, pentru că avem familii întregi cu gripă. Practic, perioada de incubație e foarte scurtă, câteva zile – 3 – 5 zile și atunci este o explozie a cazurilor de gripă“, a declarat dr. Stela Halichidis.