UPDATE – CONSTANȚA: Horia Ţuţuianu, despre starea de incompatibilitate constatată de ANI
Publicat de Arantxa Catană, 31 ianuarie 2019, 15:55 / actualizat: 31 ianuarie 2019, 17:51
Marius Horia Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a fost găsit în incompatibilitate de Agenţia Naţională de Integritate.
În rândurile de mai jos vă prezentăm comunicatul transmis de ANI:
„Agenția Națională de Integritate a constatat faptul că ȚUȚUIANU MARIUS – HORIA, actualmente Președinte al Consiliului Județean Constanța, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 decembrie 2012 – 30 martie 2016, întrucât a exercitat simultan funcția de consilier județean și pe cea de președinte al Consiliului de Administrație al S.C. Neptun Olimp S.A., realizând venituri de natură salarială de la societatea comercială.
De asemenea, pe perioada exercitării mandatului de consilier județean, între Consiliul Județean Constanța și S.C. Lantana Style S.R.L., societate în cadrul căreia soția persoanei evaluate a exercitat calitatea de asociat unic și administrator, s-a derulat un acord – cadru privind furnizarea de solarii complet echipate, în valoare de 100.000 lei.
Persoana evaluată a încălcat astfel dispozițiile art. 88, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(1) Funcţia de consilier local sau consilier judeţean este incompatibilă cu: […] d) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes local înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului local ori a consiliului judeţean respectiv sau la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes naţional care îşi au sediul sau care deţin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă”și ale art. 90, alin. (1) și alin. (2) din același act normativ, potrivit căruia: „(1)Consilierii locali şi consilierii judeţeni care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective; (2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în cazul în care funcţiile sau calităţile respective sunt deţinute de soţul sau rudele de gradul I ale alesului local […]”.
Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.ȚUȚUIANU MARIUS – HORIA a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.
„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare”, se arată în comunicatul transmis de ANI.
Referitor la acest comunicat, președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, a precizat pentru Radio Constanța că nu a primit niciun document oficial până acum și cunoaște problema doar din articolele apărute în presă.
Horia Țuțuianu susține că în comunicatul ANI se face o confuzie între termenii: societate de interes national și stațiune de interes national, referindu-se la citatul din comunicat privind faptul că s-a aflat „în stare de incompatibilitate în perioada 20 decembrie 2012 – 30 martie 2016, întrucât a exercitat simultan funcţia de consilier judeţean şi pe cea de preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Neptun Olimp SA, realizând venituri de natură salarială de la societatea comercială”.
„SC Neptun Olimp este o societate de sine stătătoare, iar eu am hârtie de la ministrul Turismului că nu e societate de interes național”, a declarat Țuțuianu pentru Radio Constanța.
În privința acuzațiilor referitoare la soția sa („pe perioada exercitării mandatului de consilier județean, între Consiliul Județean Constanța și S.C. Lantana Style S.R.L., societate în cadrul căreia soția persoanei evaluate a exercitat calitatea de asociat unic și administrator, s-a derulat un acord – cadru privind furnizarea de solarii complet echipate, în valoare de 100.000 lei”), Horia Țuțuianu a precizat că aceasta a avut termen de 15 zile pentru a renunța la funcția de administrator al unei societăți.
„După 15 zile soția mea nu mai era administrator”, a mai precizat președintele Consiliului Județean Constanța pentru Radio Constanța.
UPDATE
Președintele CJC, Horia Țuțuianu a transmis un punct de vedere și după ce a citit comunicatul emis de ANI și susține că nu are „emoții” și că se va adresa instanței de contencios administrativ pentru a-și susține nevinovăția.
„Am citit comunicatul emis de Agenția Națională de Integritate privind declararea incompatibilității mele în perioada 20 decembrie 2012- 30 martie 2016. În acest moment, aștept comunicarea raportului întocmit de Agenția Națională de Integritate. Ulterior mă voi adresa instanței de contencios administrativ pentru a-mi susține nevinovăția. Nu am emoții, am încredere că justiția română își va face datoria. Să nu uităm că au fost foarte multe situații în care instanțele de judecată au dat câștig de cauză celor pe care Agenția Națională de Integritate i-a găsit incompatibili”, a precizat președintele CJC.