Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni
Publicat de , 28 ianuarie 2019, 15:09
ANM a publicat, astăzi, estimarea evoluției valorilor termice și a precipitațiilor, în perioada 28 ianuarie – 4 februarie. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.
DOBROGEA
Vremea va deveni caldă în perioada 28 ianuarie – 04 februarie, cu o medie a valorilor maxime cuprinsă, în general, între 9 și 12 grade. În acest interval temperaturile minime vor fi pozitive, cu o medie regională de 3…5 grade. După această perioadă, caldă pentru sfârșit de ianuarie și început de februarie, este prognozată o răcire treptată, ce va aduce regimul termic
în limite normale, respectiv o medie a temperaturilor maxime de 3…4 grade, iar a celor minime de -1…0 grade.
Vor fi precipitații în perioada 30 ianuarie – 01 februarie, dar cu o probabilitate în creștere și după data de 05 februarie.
BANAT
Valorile de temperatură se vor situa în jurul normelor climatologice ale perioadei în primele zilei ale intervalului de prognoză, când vor fi medii ale maximelor cuprinse între 3 și 6 grade. În intervalul 2 – 5 februarie vremea se va încălzi semnificativ și se estimează a se înregistra temperaturi medii diurne cuprinse între 9 și 12 grade. Ulterior, valorile termice vor marca o scădere și se vor apropia din nou de cele normale pentru prima decadă a lunii februarie, astfel încât, în intervalul 6 – 10 februarie, vor fi cuprinse între 5 și 7 grade, în medie. Temperaturile nocturne se vor menține în jurul valorii de 0 grade, exceptând intervalul
3 – 5 februarie, când se vor înregistra medii regionale de 4…5 grade.
Probabilitatea pentru precipitații va fi relativ ridicată pe tot parcursul intervalului de referință.
CRIŞANA
Temperaturile maxime vor avea, până spre sfârșitul perioadei de prognoză, fluctuații între valori ce se vor situa în jurul celor climatologic specifice perioadei, respectiv temperaturi medii diurne de 4…6 grade, în intervalele 28 ianuarie – 1 februarie și 6 – 10 februarie și valori cu mult peste cele normale, între 2 și 5 februarie, când se vor înregistra medii regionale ale maximelor termice de 10 – 14 grade, vremea devenind deosebit de caldă pentru prima decadă a lunii februarie. Temperaturile minime se vor situa între -2 și 0 grade pe tot parcursul intervalului, exceptând nopțile de 3, 4 și 5 februarie, când se vor înregistra medii regionale mai ridicate, cuprinse între 2 și 4 grade.
Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de referință, dar mai ales pe 30 ianuarie și, din nou, pe 3 și 4 februarie.
TRANSILVANIA
Regimul mediu al temperaturii aerului se va caracteriza prin valori apropiate de cele climatologic normale în prima și ultima parte a perioadei de prognoză, respectiv între 28 ianuarie – 1 februarie și 6 – 10 februarie, când maximele diurne se vor situa, în medie, între 2 și 6 grade. În intervalul 2 – 5 februarie, un proces de încălzire va determina o vreme deosebit de caldă pentru debutul lunii februarie, astfel încât mediile maximelor termice se vor încadra între 8 și 12 grade, la scara întregii regiuni. Regimul termic nocturn va avea o evoluție asemănătoare, urmând a se înregistra minime situate, în general, între -6 și -1 grad,
exceptând intervalul 3 – 5 februarie, când media regională a valorilor nocturne va fi mai ridicată și se va concretiza prin temperaturi situate între 0 și 2 grade.
Probabilitatea pentru precipitații ridicată pe tot parcursul intervalului de referință, dar mai ales între 29 și 31 ianuarie.
MARAMUREŞ
Valorile termice se vor situa în jurul mediilor multianuale ale perioadei în cea mai mare parte a perioadei de prognoză, astfel încât între 28 ianuarie – 1 februarie și 6 – 10 februarie, se vor înregistra valori medii diurne de 3 – 5 grade, iar minimele nocturne se vor situa, în medie, între -4 și -1 grad. Excepție va face perioada 2 – 5 februarie, când va avea loc un proces de încălzire ce va determina medii ale temperaturilor maxime de 8 – 11 grade și ale celor minime de 1 – 3 grade, vremea devenind caldă pentru această dată, chiar deosebit de caldă pe 3 și 4 februarie.
Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în majoritatea zilelor din intervalul de referință, dar acestea vor fi mai însemnate cantitativ și se vor semnala pe arii mai extinse în jurul datei de 30 ianuarie.
MOLDOVA
Intervalul va debuta cu o ușoară încălzire, astfel încât de la o medie regională a valorilor maxime de 2 grade se va ajunge la 4…5 grade, medie care se va menține fară variații semnificative până pe 4 februarie. După această dată este prognozată o răcire
treptată, iar media valorilor maxime va scădea la 0 grade. Aproximativ aceeași evoluție va fi de interes și pentru regimul nocturn al temperaturilor: pentru prima jumătate a intervalului, media minimelor se va situa în jurul valorii de 0 grade, iar după 5 februarie va scădea treptat, până spre -6…-5 grade.
Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în intervalul 29 – 31 ianuarie, dar și după data de 04 februarie.
MUNTENIA
Intervalul debutează cu o încălzire ușoară, astfel încât până la sfârșitul lunii ianuarie, media valorilor maxime va fi de 5…8 grade. La începutul lunii februarie, pe 3 și 4 februarie, valorile maxime de temperatură ar putea fi chiar mai ridicate, media prognozată fiind de 10 grade, ceea ce ar caracteriza o vreme deosebit de caldă pentru început de februarie. După acest interval, estimările indică o răcire treptată, iar până la finalul primei decade din februarie se va ajunge la o medie a temperaturii maxime de 3…4 grade. Temperaturile minime vor prezenta mici variații în prima jumătate a intervalului, dar în general media va fi ușor pozitivă, de 1…2 grade, ușor mai mare pe 3 și 4 februarie, când va ajunge la 4 grade. Ulterior, minimele termice vor fi tot mai scăzute, iar la finalul intervalului se va ajunge la o medie regională de -4…-3 grade. Vor fi precipitații în intervalul 29 – 31 ianuarie când vor fi posibile și cantități de apă însemnate. Probabilitatea pentru precipitații se va menține ridicată și în a doua săptămână de prognoză (4-10 februarie).
OLTENIA
Până pe 1 februarie și, din nou, în intervalul 6 – 10 februarie, media temperaturilor maxime va fi de 4…5 grade. Între 2 și 5 februarie vremea se va încălzi și se vor înregistra valori diurne cuprinse între 8 și 10 grade, în medie. Evoluția temperaturilor minime va fi asemănătoare: până pe 2 februarie, media regională se va situa în jurul valorii de 0 grade, în următoarele 3 zile va crește la 4 grade, iar după 5 februarie va fi în scădere treptată, astfel încât, la finalul celei de a doua săptămâni a intervalului de prognoză va scădea spre -3….-2 grade.
Vor fi precipitații în intervalul 28 – 31 ianuarie, când vor fi posibile și cantități de apă însemnate. Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată și în a doua săptămână de prognoză, mai ales în perioada 4 – 7 februarie.
LA MUNTE
În zonele montane, media temperaturilor maxime va deveni ușor pozitivă mai ales la începutul lunii februarie, când va fi de 2…4 grade. După 5 februarie, vremea se va răci treptat, iar până la finalul celor două săptămâni de prognoză se vor atinge valori diurne între -4 și -2 grade, în medie. Minimele termice se vor situa în jurul valorii de -4 grade până pe 2 februarie, iar în următoarele două zile se va resimți o încălzire a vremii și temperatura va crește, astfel încât media se va apropia de 0 grade. După 5 februarie, la fel ca și în cazul evoluției temperaturilor diurne, se va resimți o scădere treptată a regimului termic ce se va concretiza prin valori minime, în medie, de -9…-8 grade.
Se vor semnala precipitații în cea mai mare parte a intervalului, dar pe arii mai extinse și posibil însemnate cantitativ acestea vor fi în perioada 29 – 31 ianuarie, iar cu o probabilitate ridicată și după data de 4 februarie.