16 ordine de protecție provizorii emise de polițiștii constănțeni, de la începutul anului 2019
Publicat de , 25 ianuarie 2019, 14:19
Modificarea legislativă din 28 decembrie 2018 permite autorităților să acționeze mai eficient în combaterea violenței domestice, prin reducerea timpului în care agresorul poate fi îndepărtat de victimele sale.
Până acum, legea 217/2003 prevedea posibilitatea emiterii unui ordin de protecție de către instanța de judecată. S-a constatat, însă, că există situații de urgență, în care agresorul trebuie separat de victimă și instituțiile abilitate pentru asistență socială trebuie să dispună măsuri în regim de urgență. „Până acum, victimele sesizau cazurile de violență la poliție, agenții constatatori se deplasau la fața locului, acolo întocmeau acte premergătoare pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie, documentele respective mergeau pe un circuit administrativ mai întâi la Parchet pentru înregistrare cu număr unic, apoi se întorcea la secția de poliție, unde agentul începea cercetările. Astfel încât după terminarea acestora polițistul propunea, printr-un referat, o soluție legală“, a declarat adjunctul șefului Politiei Municipiului Constanța, comisar Marius Ghiță. Dosarul se întorcea la Parchet și abia apoi ajungea în instanță, un timp relativ mare în care agresorul rămânea lângă victime.
Acum, noutatea este că agresorul (și NU victima) este îndepărtat din famile, că polițistul poate să intre în domiciliul persoanei sau în sediul firmei fără probleme și că mai multe instituții colaborează la rezolvarea unui astfel de caz, într-un termen de cinci zile. „După ce polițistul ajunge la fața locului și constată că s-a sesizat o faptă de violență domestică, întocmește un formular de evaluare a riscului, care cuprinde un set de întrebări la care victima trebuie să răspundă. Acestea se referă atât la incidentul prezent, cât și la cele anterioare. Dacă la un anumit număr de întrebări victima răspunde pozitiv, atunci se consideră că riscul este iminent pentru emiterea unui ordin de protecție provizoriu. În acel moment, agresorul se separă de victime, acesta fiind îndepărtat din locuința comună și, dacă nu are unde să se ducă, va fi preluat de către reprezentanți ai Serviciului Public de Asistență Socială pentru a-l interna într-un centru rezuidențial sau într-un centru al persoanelor fără adăpost. Polițistul trebuie să înainteze către unitatea de Parchet competentă propunerea legală pe care o consideră că se impune, Parchetul o trimite în 48 de ore la Instanță, care poate dispune chiar și reținerea agresporului, în funcție de gravitatea faptei săvârșite“, a declarat comisar Marius Ghiță.
Redactor: Cecilia Pătrăhău