Asociația Elevilor Constanța: Problemele cu care se confruntă școlile din județ
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 24 ianuarie 2019, 14:02
Mai mult de jumătate dintre localitățile județului Constanța nu trec clasa când este vorba despre asigurarea condițiilor pentru accesul liber la educație al elevilor în mod universal, echitabil și gratuit.
Mai exact, doar 30 din cele 70 de unități administrativ teritoriale ale județului au întrunit punctajul minim privind condițiile de învățământ potrivit unui studiu realizat de Asociația Elevilor Constanța și prezentat de președintele acestei organizații, Andrei Mihai Tănase.
„Doar 30 dintre consiliile locale au reușit să obțină «nota de trecere» a studiului, anume 5, celelalte 40 au obținut punctaje sub această valoare de referință“
Reporter: Ce a contribuit la realizarea acestui punctaj?
„Au existat 8 indicatori pe care ne-am bazat. Primul a fost dacă unitatea administrativ teritorială (UAT) a alocat fonduri pentru investiții și reparații capitale a infrastructurii școlare. A constat și dacă aceste fonduri au fost cheltuite și dacă s-au făcut investiții majore. Al treilea indicator s-a bazat pe acordarea burselor școlare. Următorul indicator s-a referit la asigurarea pazei, dacă autoritățile locale asigură paza unităților de învățământ din bugetul lcoal și nu lasă cheltuilelile în sarcina școlilor. Informațiile pe care le-am obținut au fost că 28 din 70 de UAT, adică 40%, asigură paza unităților de învățământ printre care nu se află și municipiul Constanța. De asemenea, următorul indicator s-a referit la sprijinirea participării elevilor la concursuri și activități extracuriculare. 27 din 70 de UAT asigură fonduri în vederea acestui lucru. Penultimul indicator este legat de bunuri și servicii. Voiam să aflăm dacă autoritățile locale asigură fonduri pentru cheltuielile materiale cu bunuri și servicii ale școlilor. Acestea includ materiale didactice, markere, cretă, bureți, materiale de curățenie, lucruri care trebuie achiziționate din banii veniți de la bugetul local, dar pentruc care, de cele mai multe ori, sunt nevoiți părinții să plătească pentru a le asigura. Ultimul indicator s-a referit la alte facilități, adică dacă pe lângă obligațiile legale pe care le au primăriile, mai asigură și alte facilități elevilor. 23 din cele 70 de localități asigură aceste facilități. Un exemplu foarte bun ar fi primăria Grădina care asigură funcționarea unui centru de prevenire a abandonului școlar.“
Tot la capitolul bune practici, primăria Techirghiol asigură masa caldă pentru 25 de elevi aflați în riscul de abandon școlar, a mai spus Andrei Mihai Tănase, președintele Asociației Elevilor Constanța.
Redactor – Monica Cruceanu Comșa