Istoria și arta, împreună la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 21 ianuarie 2019, 11:14
Un pod prăfuit în care se înghesuiau, în anii trecuți, doar lucrurile nefolositoare a devenit o galerie de artă veritabilă. Iar totul s-a întâmplat la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța la inițiativa directorului instituției, Sorin Colesniuc. În prezent, lucrările artistilor plastici din Constanța, filiala 1, sunt prezentate vizitatorilor. Pe lângă expoziția lor puteți admira și celelalte exponate arheologice de patrimoniu, iar pe 23 ianuarie puteți participa la evenimentele care vor marca Mica Unire.
Istoria și pictura se combină cu succes la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța. De la mijlocul anului trecut, podul instituției este fereastră pentru artă.
SORIN COLESNIUC, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța: În momentul în care am devenit directorul acestui muzeu am constatat că podul instituției era plin cu tot felul de materiale vechi, care nu erau casate. Am mutat acele materiale, am amenajat podul muzeului și din vară începând am organizat acolo mai multe activități culturale, vernisaje ale unor expoziții temporare, mai ales expoziții de pictură. Noi colaborăm foarte bine cu organizațiile și asociațiile culturale din Constanța, printre acestea fiind și Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala 1 Constanța. Chiar acum avem o expoziției pe care am realizat-o în colaborare cu dumnealor, este vorba despre Salonul de Iarnă. Sunt încântați cu toții, mai ales artiștii care expus pentru că spațiul este inedit, eu îi invit pe toți cei interesați să vadă atât expozițiile temporare de pictură, cât și toate celelalte săli ale Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.
La mijlocul lunii decembrie, când au fost expuse lucrările Salonului de Iarnă în podul Muzeului de Istorie, Președintele UAPR, Filiala Constanța 1, Florentin Sârbu, a tras un semnal de alarmă și a vorbit la Radio Constanța despre lipsa galeriilor de artă în orașul nostru.
FLORENTIN SÂRBU: Constanța nu are nicio galerie de artă, deci nu există nicio galerie de artă. Noi mergem în Varna, un oraș foarte aproape de Constanța, acolo există 13 galerii de artă, iar Constanța nu are nicio galerie de artă. Cred că e singurul oraș din țară fără o galerie de artă! Nu ne vine să credem că am rămas fără un spațiu expozițional! Este imposibil să nu poți să expui și să te exprimi la tine în oraș! Nu ai unde, chiar dacă vrei.
Pe lângă expoziția din pod, sau exponatele de patrimoniu din celelalte săli importante ale Muzeului pe 23 ianuarie, puteți participa la evenimentele care vor marca Mica Unire.
SORIN COLESNIUC directiorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța: Următorul eveniment va fi în data de 23 ianuarie, când vom sărbători Mica Unire, Unirea Moldovei cu Țara Românească, eveniment care a avut loc la 24 ianuarie 1859, când Cuza a fost ales domnitor atât în Moldova cât și în Țara Românească. Vor veni elevi atât din școlile din Constanța, cât și din județul nostru.
În sala Tezaur a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța putem admira piesa unicat în lume, Șarpele Glykon, dar și sculpturile Fortuna cu Pontos, Dionysos, sau Cavalerul trac, bijuterii arheologice cu valoare inestimabila.
Redactor – Silvia Partebună Pascale