Doi ani de la moartea istoricului Gheorghe Dumitrașcu. O carte specială, în care acesta este co-autor, a fost lansată astăzi
Publicat de , 17 ianuarie 2019, 12:21
Istoriograful Lavinia Dumitrașcu, specialist al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, își lansează cartea numită „Raporturi între românii – turcii și tătarii din România. Dinspre sfârșitul secolului al VIII-lea până la începutul secolului al XXI-lea“. Co-autor al volumului este regretatul său tată, istoricul Gheorghe Dumitrașcu. Deloc întâmplător, chiar pe 17 ianuarie se împlinesc doi ani de la trecerea lui în neființă, iar cartea vine, într-un mod special, să-i cinstească memoria.
Volumul „Raporturi între românii – turcii și tătarii din România. Dinspre sfârșitul secolului al VIII-lea până la începutul secolului al XXI-lea“ nu este o carte obișnuită, căci are o încărcătură aparte. Ea poartă amprenta regretatului istoric dobrogean Gheorghe Dumitrașcu, de la moartea căruia se împlinesc, pe 17 ianuarie, 2 ani. Fiica acestuia, istoriograful Lavinia Dumitrașcu își amintește cu bucurie de ziua în care părintele ei a decis să înceapă acest volum dedicat prietenilor turci și tătari dintre Dunăre și mare.
„Este o carte scrisă de mine și de tata, începută în 1999, la București, ne-a ajutat și mama la început până când a plecat și ea dintre noi, și apoi am continuat-o, am terminat-o în 2014, a apărut tâziu, a fost editată târziu și publicată și mai târziu, adică astăzi, 17 ianuarie 2019. La tata, la hotel, la București, atunci când era senator, rămâneau toți, când nu aveau unde să doarmă, tata îi primea acolo, iar tata dormea pe jos, ca să știți. Și, după o noapte de vorbă, pentru că erau discuții interminabile, cu un turc sau un tătar, prieten de-al nostru, a doua zi tata mi-a spus: Lavi, ne apucăm de carte! Este un omagiu și o mulțumire pentru cei mai loiali etnici ai României“, mărturisește Lavinia Dumitrașcu.
Niciodată nu este prea târziu să ne apreciem valorile, dar dacă facem acest lucru cât timp ele mai sunt în viață, este cu atât mai înalțător, este de părere istoriograful.
Cel de-al doilea volum lansat la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța se numește „Dobrogea și Marea Unire la Centenar“ și este semnat tot de muzeograful Lavinia Dumitrașcu, alături de buna ei prietenă, Ligia Dima – director al Bibliotecii Județene „Panait Cerna”, din Tulcea. Cartea este rezultatul unei sesiuni de comunicări științifice naționale care a avut loc la sfârșitul anului trecut, la Institutul de Cercetări Eco-Muzeale din Tulcea.
Redactor: Silvia Pascale