Un prim operator a primit undă verde privind siguranța pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră
Publicat de Arantxa Catană, 16 ianuarie 2019, 22:14
Un prim operator a primit undă verde privind siguranța pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO) a dat acceptul pentru proiectul Gaze Midia derulat de operatorul Black Sea Oil and Gas, ne-a spus Constantin Gheorghe, președintele ACROPO.
„Acest Raport de pericole majore conține două aspecte: unu – identificarea riscurilor pe fiecare instalație și operațiune, doi – evaluarea și diminuarea acestor riscuri. Cu acest document operatorii trebuie să vină la noi și noi evaluăm dacă au făcut ceea ce trebuie sau nu. Noi venim cu observațiile, îi chemăm la discuții, le prezentăm aceste observații și ei au termen de timp pentru a rezolva aceste neconformități. Pe lângă evaluarea documentației, urmează și inspecțiile efectuate de personalul nostru pentru a verifica dacă cele pe care le-au pus pe hârtie sunt transpuse în practică. Acest raport se finalizează cu o decizie luată de ACROPO care poate să însemne acceptarea Raportului sau neacceptarea. Neacceptarea înseamnă că acel operator nu poate să înceapă operațiunile offshore“, a precizat Constantin Gheorghe.
Proiectul Gaze Midia care a primit recent acceptul ACROPO este unul foarte amplu, a precizat președintele Autorității, Constantin Gheorghe.
„Proiectul Gaze Midia este destul de mare. Este compus din foraj (operațiuni de forare a sondelor), de instalare de jacket (nota redacției: parte a platformei de forare, situată sub nivelul mării), de instalație de producție, de instalare de subsea tree (nota redacției: parte a instalației care se află pe fundul mării) și de lansare de conducte. Acesta este un proiect foarte mare, i-am rugat să vină de la început, înainte să intre în faza de proiectare pentru că – le-am și explicat – n-aș dori pentru ei, că sunt gata să pornească proiectul și nu fie ceva în regulă. Al doilea motiv pentru care ei au venit cu această documentație este că, în conformitate cu Legea Offshore, în momentul în care depun documentele la Ministerul Energiei pentru a obține permisul de construcție, ei trebuie să aibă toate avizele, de la toate autoritățile responsabile. Unul dintre aceste avize este al nostru. Fără el nu pot să se ducă la Ministerul Energiei sau se duc degeaba. Eu sunt de părere că noi trebuie să lucrăm pe partea pro-activă, adică de prevenire a unor accidente. Nu trebuie să așteptăm să se întâmple și apoi să vedem ce facem, pentru că răul este deja produs, s-a terminat! Și nu trebuie să uităm că Marea Neagră este mare închisă și orice accident de poluare are consecințe devastatoate. Deci pe asta am insistat, operatorii au înțeles, pe asta mergem!“, a completat președintele Autorității.
Compania Black Sea Oil and Gas va transmite acceptul dat de ACROPO la Ministerul Energiei în vederea emiterii actului de autorizare pentru lucrările offshore.