TULCEA: Plan inter-instituţional pentru stingerea focarelor de pestă porcină africană
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 16 ianuarie 2019, 12:40
Subprefectul judeţului Tulcea, Corvin Bangu, le solicită şefilor serviciilor descentralizate un plan inter-instituţional de măsuri pentru stingerea focarelor de pestă porcină africană (PPA), astfel încât să se evite cronicizarea bolii în judeţ.
Planul urmează să fie întocmit până la sfârşitul acestei luni şi va include obiective şi termene de îndeplinit pentru fiecare obiectiv în parte, astfel încât acesta să poată fi urmărit şi analizat în timpul şedinţelor periodice ale autorităţilor.
‘Sunt trei factori favorizanţi pentru stingerea focarelor de PPA, involuţia virusului în această perioadă, efectivele reduse de suine din gospodăriile populaţiei şi numărul foarte mic al mistreţilor în mediul sălbatic, dar în acelaşi timp avem un factor de risc reprezentat de unii cetăţeni care au început să-şi cumpere purcei pentru repopularea gospodăriilor. Este cel mai rău lucru care se poate întâmpla, cât timp focarul nu a fost închis’, a declarat pentru AGERPRES subprefectul Bangu.
Potrivit guvernatorului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Mălin Muşetescu, în unele zone din Deltă, Letea-Caraorman, au fost semnalate urme de mistreţi, zonele urmând să fie incluse în acţiunile de extracţie a mistreţilor şi şacalilor care vor avea loc cel mai probabil începând de luna viitoare.
‘Avem informaţii despre nişte urme de mistreţi la Letea, ceea ce confirmă ipoteza că aceştia au rezistat unde au existat zone împădurite. Noi am fi vrut să avem mai multe fonduri de vânătoare incluse în prima acţiune de extracţie, dar Direcţia Silvică nu are capacitatea de a acoperi un teritoriu atât de vast’, a afirmat guvernatorul Muşetescu.
El le-a solicitat medicilor veterinari sprijin pentru a stabili dacă şacalii sunt purtători ai PPA, în contextul în care exemplarele acestei specii sunt capturate, deoarece sunt vectori ai virusului.
Potrivit medicilor veterinari, în laboratorul de specialitate din judeţ nu există analize care să poată identifica virusul PPA în probele prelevate de la şacali.
Planul inter-instituţional pentru stingerea focarelor de PPA va fi întocmit de medicii veterinari, Administraţia RBDD, Direcţia Silvică şi de Direcţia de Sănătate Publică şi va fi pus în aplicare cu sprijinul unităţilor locale de sprijin pentru combaterea bolilor şi al structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
Luna trecută, în judeţul Tulcea, au fost înregistrate trei focare noi de PPA.
Potrivit datelor actualizate ale medicilor veterinari, la nivelul judeţului Tulcea au fost sacrificate peste 72.000 de suine din cauza virusului PPA, iar numărul focarelor a fost de 566. Pentru despăgubirea populaţiei şi a fermelor comerciale afectate de PPA, statul a plătit 46,5 milioane de lei.