Violonistul Alexandru Tomescu şi dirijorul Ladislau Horvath, în primul concert din 2019 la Sala Radio
Publicat de , 11 ianuarie 2019, 11:26
Violonistul Alexandru Tomescu – artistul care recent a câştigat din nou concursul organizat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi de Filarmonica George Enescu pentru dreptul de a cânta, până în 2023, pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu Naţional, va concerta la început de an pe scena Sălii Radio, într-un concert 100% HAYDN!
Concertul prezentat miercuri, 16 ianuarie (ora 19:00) de Orchestra de Cameră Radio se va derula sub bagheta unui invitat special: Ladislau Horvath. Muzician cu o bogată carieră internaţională, Ladislau Horvath este concertmaestru al prestigioasei orchestre italiene Maggio Musicale Fiorentino.
Considerat „părintele simfoniei”, prieten şi mentor al lui Mozart şi Beethoven, Joseph Haydn este unul dintre cei mai prolifici compozitori din toate timpurile: a creat 104 simfonii, aproape 90 de lucrări pentru cvartet de coarde, 62 de sonate pentru pian, numeroase concerte, oratorii ş.a. În 2019, de la trecerea sa în nefiinţă se împlinesc 210 ani. În concertul de miercuri veţi asculta trei dintre creaţiile sale: Uvertura operei L’Isola disabitata, Concertul pentru vioară şi orchestră nr. 1 şi Simfonia nr. 101 – Ceasornicul.
Cei care doresc să-l întâlnească pe Alexandru Tomescu în afara scenei de concert o pot face la finalul spectacolului, în foaierul central al Sălii Radio, în cadrul unei sesiuni de autografe oferite de artist pe albumul aniversar Radio România 90, recent apărut la Editura Casa Radio. Înregistrarea realizată de Alexandru Tomescu, împreună cu Orchestra Naţională Radio aflată sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, şi inclusă pe acest dublu compact-disc este Concertul în re minor pentru vioară şi orchestră de Aram Haciaturian.
Albumul Radio România 90 este disponibil la librăria Editurii Casa Radio din str. Temişana nr. 31 sau prin comandă online pe www.edituracasaradio.ro, putând fi achiziţionat şi de la partenerii de distribuţie, incluzând librăriile Humanitas şi Cărtureşti.
Artist plurivalent: dirijor, solist, muzician de camera, concert-maestru şi pedagog, Ladislau Horvath reprezintă a 5-a generaţie de muzicieni în familia sa. Din 1990 colaborează în calitate de solist şi concert-maestru cu Zubin Mehta, dirijor principal al orchestrei Maggio Musicale Fiorentino. În calitate de concert-maestru a colaborat cu orchestre de prestigiu: Accademia di Santa Cecilia – Roma, Teatro Massimo – Palermo, Teatro Carlo Felice – Genova, Orchestra Simfonica de Tenerife, Orchestra Simfonica di Barcelona e Catalunya, Orchestra Gulbenkian Lisabona ş.a.
În 2006 a fost numit dirijor principal şi concert-maestru al Orchestrei I Solisti Fiorentini (creată de Riccardo Muti), cu care a susţinut numeroase concerte. În 2014 a debutat cu succes şi ca dirijor de operă, cu Bărbierul din Sevilla, la Teatrul Manzoni din Pistoia. Ca muzician de cameră, a creat orchestra de cameră Musici Mundi şi formaţia Consonanza, cu care a participat la numeroase Festivaluri Internaţionale.
Unul dintre cei mai apreciaţi violonişti români, Alexandru Tomescu este solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România. Artistul se bucură de privilegiul de a interpreta, începând din anul 2007, pe vioara de patrimoniu Stradivarius Elder – Voicu, care a devenit protagonista câtorva proiecte muzicale de anvergură, sub genericul Turneul Stradivarius. A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi – Kurt Masur şi Valery Gergiev, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées. A înregistrat pentru posturi de radio şi televiziune româneşti, dar şi din Anglia, Franţa, Elveţia, Germania, Olanda, Polonia, SUA şi a realizat numeroase imprimări pe CD.
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pewww.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.
Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.
Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.