TULCEA: Cadouri de Crăciunul bătrân pentru copiii care învaţă limba rusă
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 7 ianuarie 2019, 11:38
Aproape 200 de copii din judeţul Tulcea care învaţă în limba rusă au primi cadouri din partea filialei teritoriale a Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România (CRLR), cu prilejul Crăciunului bătrân, a declarat preşedinta filialei teritoriale a comunităţii, Natalia Neumann.
‘Cu sprijinul CRLR, pregătim cadouri tuturor copiilor care studiază limba rusă maternă. Sunt şi români şi ucraineni. Nu facem discriminare. Chiar dacă nu e rus lipovean, dacă ne face onoarea să studieze în limba rusă, este un copil deosebit şi pentru noi’, a precizat preşedinta filialei teritoriale a CRLR.
Ea a mai spus că numărul total al copiilor care vor primi cadouri de Crăciunul bătrân este de 200.
Potrivit sursei citate, pregătirile pentru sărbătoare au început cu dereticarea gospodăriilor şi cu prepararea bucatelor tradiţionale care vor fi aşezate pe mese în prima zi de Crăciun, după ce credincioşii merg la biserică.
‘În Ajunul Crăciunului, creştinii de rit vechi nu mănâncă până la apariţia primei stele. În Ajun şi de Crăciun, la biserică, sunt cântări religioase speciale. Aceste două slujbe nu sunt doar obligatorii, ci sunt o datorie sfântă pentru noi’, a afirmat preşedinta Neumann.
Zilele acestea, copiii s-au adunat la sediul comunităţii şi la biserici pentru a repeta cântecul tradiţional în limba slavă veche, ruşii lipoveni având de altfel doar un singur cântec pentru această sărbătoare.
‘Stihurile se învaţă în biserică sau la cursurile de religie la care participă copiii în timpul anului’, a menţionat preşedinta CRLR.
La biserică, credincioşii de rit vechi nu merg cu hainele de zi cu zi.
‘Pentru biserică pregătesc haine anume, curate, nu neapărat noi, pentru că nu ne permitem întotdeauna. Doamnele poartă un batic nou, au o fustă lungă, cu bluză deasupra. Toată lumea are un pois, brâu. Bărbaţii au cămaşa nouă, purtată întotdeauna deasupra pantalonului şi de regulă nu se mai bărbieresc în ultimele zile, în semn de respect faţă de acest moment de sărbătoare’, a mai spus preşedinta filialei teritoriale a CRLR.
Împodobirea bradului este unul din obiceiurile preluate de ruşii lipoveni de la populaţia majoritară, potrivit sursei.
‘Sunt din Jurilovca, dintr-o familie de ruşi lipoveni sadea, iar eu n-am ştiut de împodobirea bradului de mic copil. Obiceiul s-a preluat de la populaţia majoritară. Am văzut bradul pentru prima dată la Revelionul organizat de unitatea unde lucra tata. Eram deja la liceu şi mi-a plăcut foarte mult. Bradul a apărut în tradiţia noastră prin anii 70. Acum, împodobesc bradul an de an, la sediul comunităţii, iar acasă nu mai am nicio podoabă. Sunt toate aici, la sediul CRLR’, a menţionat Neumann.
Sursa – Agerpres