Autoritățile vor să deruleze în şcoli o campanie de prevenire a risipei alimentare
Publicat de , 5 ianuarie 2019, 10:51
Pentru a preveni mai eficient risipa alimentară, autorităţile vor să deruleze o campanie de informare în şcoli. În prezent, au loc discuţii între Ministerele Agriculturii şi Educaţiei, pentru a organiza astfel de campanii.
Statisticile europene arată că România ocupă locul 9 în topul celor mai risipitoare ţări din Europa. Aruncăm aproape 2,2 milioane de tone de alimente pe an, adică peste 6.000 de tone pe zi.
Gabriela Baciu, consilier în cadrul Ministerului Agriculturii, spune că fiecare persoană poate lua măsuri pentru a limita risipa alimentară.
„Un prim pas ar fi educarea și conștientizarea privind modalitățile de prevenire a risipei – să evităm achiziționarea de alimente în exces, gătitul în surplus, pierderi în cursul conservării, alimente care se strică în frigider sau în cămară, porții prea mari, resturi rămase în farfurie. Noi, Ministerul Agriculturii, avem inițiate discuții cu Ministerul Educației, pentru încheierea unui protocol, prin care să se facă o campanie de informare și conștientizare în școli. Efectele sunt pozitive și vizibile“, a declarat Gabriela Baciu.
Din 2016, România are o lege, menită să combată risipa alimentară, dar aplicarea sa a fost amânată, în lipsa normelor. Autorităţile au termen până la 1 februarie, să elaboreze aceste norme.
Legea împotriva risipei alimentare prevede ca operatorii economici să vândă cu preţ redus produsele aflate aproape de expirare sau să le doneze către cămine de bătrâni ori orfelinate.