Creșterea salariului minim aduce bucurie pentru unii, dar și tristețea pierderii locului de muncă pentru alții
Publicat de Arantxa Catană, 3 ianuarie 2019, 10:41
Anul nou începe cu salarii mai mari. Cel puțin pentru unii români, mai exact cei care sunt plătiți cu salariul minim pe economie. Însă creșterea ar aduce pentru unii bucurie, iar pentru alții tristețea pierderii locului de muncă. Aceasta pentru că mulți investitori nu vor putea ține pasul cu creșterea cheltuililor cu salariile mărite, apreciază Adriana Arghirescu, reprezentanta Constanței în conducerea Uniunii Patronatul Român.
„Asupra preţului de vânzare a unui serviciu sau produs, în afară de costul salarial, acţionează şi transportul, creşterea costului la gaze, la energie… Dar eu am o piaţă în care sunt forţată să menţin acelaşi preţ! Nici să mă gândesc să îl măresc. Poate chiar să îl reduc! Că asta este dorinţa clientului meu final. Şi, atunci, eu ce pot să fac!? Reduc din personal, ca să pot să menţin costurile la cât am dimensionat eu veniturile…”, a precizat Adriana Arghirescu.
Expertul contabil Cristina Drăghici a calculat ce procent din salariu merge la stat, iar cifrele sunt mult mai mari comparativ cu alte țări europene.
Cristina Drăghici: Pentru 1.263 de lei, cât ia salariatul în mână, se mai adaugă contribuții către stat de 68,4% față de această sumă.
Reporter: Care ar fi varianta optimă pentru ca nici angajații să nu aibă de suferit din cauza salariilor prea mici, mai ales dacă ținem cont și de inftație, dar nici mediul de afaceri să nu se încarce cu costuri prea mari?
Cristina Drăghici: Problema acestui procent de contribuție stă în eficiența statului de a redistribui în domeniul social sumele colectate. Pentru că, în opinia mea, cu un procent de 30%, mai puțin de jumătate, statul ar putea să rezolve problemele sociale, cu condiția să îi gestioneze eficient și, mai ales, să existe o eficiență a muncii și un program de investiții publice.
Cristina Drăghici este de părere că ar putea exista și un efect benefic al creșterii salariului minim pe economie în sensul că unele venituri „la negru“ vor fi declarate, angajații urmând să se bucure de pensii mai mari și plata corectă a contribuțiilor.