Cererile de finanţare pentru achiziţia de abatoare mobile pot fi depuse până pe 31 ianuarie 2019
Publicat de , 20 decembrie 2018, 11:27
Solicitările de finanţare pentru achiziţia de abatoare mobile, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020, se mai pot depune până pe data de 31 ianuarie 2019, informează Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), într-un comunicat de presă.
Conform sursei citate, procesatorii din industrie care doresc să acceseze fonduri europene pot depune online cereri de finanţare şi pentru înfiinţarea sau modernizarea unităţilor de producţie.
Fondurile nerambursabile pot fi solicitate de către microîntreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii (PFA, II, IF, SRL), alte întreprinderi, precum şi de către cooperative şi grupuri de producători. Cofinanţarea acordată prin PNDR este de 50% din valoarea totală eligibilă a investiţiei, în cazul în care proiectul este realizat de IMM-uri, sau de 40% pentru alte întreprinderi, şi creşte la 70% pentru investiţiile colective iniţiate de cooperative sau grupuri de producători.
„Solicitanţii eligibili pot obţine finanţare prin PNDR 2020 pentru achiziţia de abatoare mobile în cazul în care realizează un lanţ alimentar integrat, ceea ce presupune achiziţionarea abatorului mobil, a mijlocului de transport specializat (remorcă sau semiremorcă specializată) pentru colectarea materiei prime sau comercializarea produselor agroalimentare, precum şi modernizarea sau înfiinţarea unităţii de procesare“, se menţionează în comunicatul AFIR.
Şeful AFIR, Adrian Chesnoiu, precizează că solicitanţii au la dispoziţie, în Baza de date a AFIR, preţuri de referinţă la mai multe tipuri de abatoare modulare pentru bovine, ovine, porcine, păsări şi iepuri, care pot fi achiziţionate direct cu preţuri începând de la 55.000 de euro.
Pentru punerea în funcţiune sunt necesare o serie de utilităţi pentru ca abatorul să fie operaţional. Astfel, este nevoie de apă curentă, energie electrică, canalizare sau fosă septică. De asemenea, abatoarele mobile trebuie să primească autorizaţie de funcţionare din partea autorităţilor sanitare, sanitar-veterinare, de mediu pe numele beneficiarului – autorizaţia se eliberează pe centru de sacrificare (container); la mutarea într-un nou amplasament, se reautorizează de către Direcţia Sanitar Veterinară; rulota cu rol de măcelărie se autorizează separat.
Fondurile disponibile pentru depunerea solicitărilor prin submăsura 4.2 sunt, în acest moment, de 207 milioane de euro, din care 82 milioane de euro pentru unităţi noi de procesare şi 125 de milioane de euro pentru modernizarea unităţilor de procesare.
Termenul limită pentru solicitarea acestor fonduri este 31 ianuarie 2019, ora 16:00, în limita fondurilor disponibile, dar sesiunea se poate închide înainte de data limită în cazul în care valoarea fondurilor solicitate atinge plafonul de 200% din valoarea alocării sesiunii, precizează AFIR.
Sursa: Agerpres