EDITORIAL | 29 de ani. Ce am fi putut face diferit? Perspectiva economică
Publicat de , 18 decembrie 2018, 12:30
Suntem în săptămâna care are pentru noi semnificația multor schimbări. Nu am intuit, în decembrie 1989, ce va însemna, cu adevărat, perioada postdecembristă. Am plecat de la o economie de stat supra-centralizată, care nu mai putea crește. În septembrie ‘89, sărbătoream o țară fara datorii, o țară care plătise, în avans, împrumuturile externe și care, astfel, a dus în scădere accelerată capacitatea internă de consum.
Realizator: Dana Sterghiuli
Adevăratele reforme au început în a doua jumătate a anilor ‘90, cu primii pași spre liberalizarea comerțului, a fluxurilor de investiții și libera circulație a forței de muncă. Nu doar din perspectiva economică, garantarea dreptului de proprietate a punctat decisiv și a fost puntea spre un alt tip de mentalitate în România. Drumul greu abia începea.
În anii ‘90, o inflație de peste 100% nu era ceva neobișnuit. Abia în 2005, am ajuns sa avem o inflație de o cifră. Am trăit împreună perioada creditelor cu buletinul, a mașinilor, caselor si vacanțelor pe datorie. Era clar că va urma și o notă de plată pe măsură: deficit de cont curent și deficit bugetar tot mai mari și un trai sub presiunea nevoilor curente de finanțare.
Au fost momente de avânt si momente de cădere, într-un parcurs sinuos: falimente bancare, prăbușirea exporturilor și creșterea exponențială a importurilor – o tranziție care a adus schimbări importante, nu doar la nivel macroeconomic, ci și în familiile românilor. În naivitatea noastră, am dat garanţie guvernelor şi liderilor politici. O naivitate care ne-a costat nivelul de trai si imaginea în lume, dar care ne-a permis să ne menţinem credinţa că vor urma si vremuri mai bune.
Privind înapoi, vedem mai bine cât de mulți pași am făcut, chiar dacă ne-am desprins greu de obișnuințele trecutului. În ciuda greutăților majore, am găsit mereu motive să mergem mai departe și am învățat din propria experiență că puterea de a alege este puterea de a schimba.
Foto credit: Dinu Lazăr, blog.f64.ro