TULCEA: Interdicţia de a reţine capturile de ştiucă trebuie prelungită, susţin unii pescari sportivi
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 16 decembrie 2018, 18:42
Unii pescari sportivi din judeţul Tulcea susţin că interdicţia de a reţine capturile de ştiucă, impusă pentru prima dată în Delta Dunării în acest an, trebuie să fie prelungită, ei punctând că decizia a dat deja rezultate.
‘Rezultatele măsurii no kill la ştiucă s-au văzut la ultimul concurs etapă de campionat naţional din Deltă în care s-au prins cele mai multe ştiuci şi cele mai mari. E o dovadă clară că această măsură favorizează dezvoltare fondului piscicol. Cred că trebuie păstrată şi anul viitor şi aş veni cu includerea şalăului şi somnului care au acelaşi deficit în apele din Deltă’, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele asociaţiei de pescuit sportiv Delta Spinning, Leontin Rusu.
El a explicat necesitatea păstrării interdicţiei de a reţine capturile prin perioada necesară exemplarelor de peşte pentru a ajunge la reproducere şi prin lipsa unui control eficient.
‘Poate 50% dintre pescari au respectat ordinul de prohibiţie. Dacă nu există un organ de control care să verifice dacă se respectă legea, ea atunci nu va fi respectată’, a mai spus Rusu.
De asemenea, el a apreciat propunerea din proiectul ordinului privind prohibiţia pescuitului în anul 2019, publicat pe site-ul propriu de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), prin care pescarii sportivi care vor veni anul viitor în Deltă vor putea să reţină două exemplare de ştiucă cu o greutate maximă de 5 kilograme.
‘Tot cinci kilograme se puteau reţine şi înainte, iar dacă această regulă ar fi fost respectată, nu ar fi fost nevoie de catch and release’, a menţionat Rusu.
Proiectul ordinului de prohibiţie pentru 2019, făcut public de ANPA, prevede ca, anul viitor, niciun pescar sportiv să nu reţină exemplare de crap.
‘În mod special, pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, în afara perioadelor de prohibiţie, pescuitul recreativ la crap este permis numai cu eliberarea tuturor capturilor’, se menţionează în propunerea de act normativ a ANPA.
După perioada de dezbatere publică, proiectul ordinului de prohibiţie a pescuitului propus de ANPA se va aproba printr-un ordin comun al Ministerului Mediului şi al Agriculturii.