Theresa May câştigă votul de încredere din partea Partidului Conservator
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 13 decembrie 2018, 10:29
Premierul Theresa May a câştigat miercuri noaptea votul de încredere din partea Partidului său Conservator, dar 117 dintre parlamentarii ei au apreciat că nu mai este liderul potrivit pentru a pune în aplicare ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează Reuters.
Procesul de ieşire a Marii Britanii din UE, prevăzută pentru 29 martie 2019, s-a împotmolit din cauza unei opoziţii parlamentare faţă de acordul convenit luna trecută de premierul britanic, care a deschis unele posibilităţi, inclusiv o întârziere Brexitului sau chiar organizarea unui alt referendum.
Premierul britanic a anulat luni un vot parlamentar privind acordul, menit să menţină relaţii viitoare apropiate cu UE, după ce a devenit clar că nu va fi votat.
Criticii eurosceptici ai acordului din cadrul partidului său au declanşat marţi un vot de neîncredere, la câteva ore după ce Theresa May a revenit de la discuţii cu liderii europeni menite să obţină asigurări suplimentare legate de acord.
După două ore de vot în Camera Comunelor, Graham Brady, preşedintele aşa-numitului ‘Comitet 1922’, a declarat că 200 de parlamentari conservatori au votat în sprijinul premierului May în calitate de lider şi 117 împotrivă.
May, care a votat pentru rămânerea în UE în referendumul din 2016, i-a avertizat pe cei care se opun acordului pentru ieşirea din UE – încheiat după doi ani de negocieri – că în cazul unui vot negativ Brexitul ar fi întârziat sau oprit.
Cu puţin timp înainte de vot, May a încercat să câştige sprijinul parlamentarilor şi a promis să demisioneze înainte de alegerile din 2022.
Brexitul este cea mai importantă decizie politică şi economică a Marii Britanii de la cel De-al Doilea Război Mondial. Pro-europenii se tem că ieşirea Marii Britanii din UE va slăbi Occidentul pe măsură ce se va confrunta cu preşedinţia lui Donald Trump şi asertivitatea în creştere a Rusiei şi Chinei.
Theresa May se confruntă atât cu parlamentarii care consideră că ea a făcut prea multe concesii Uniunii Europene (în special prin acceptarea mecanismului de ”backstop” pentru Irlanda de Nord), cât şi cu cei care se opun ieşirii Regatului Unit din UE.
Sursa – Agerpres