Cum funcţionează senzorii de parcare auto?
Publicat de , 10 decembrie 2018, 14:33
Mașinile noastre sunt pline de senzori de toate felurile, fabricați și dezvoltați pentru a ne face viața mai ușoară. Iar unii dintre cei mai folosiți sunt senzorii de parcare.
Istoria senzorilor de parcare auto începe în anii ’80, când Universitatea Nottingham din Marea Britanie, prin unitatea de cercetare în domeniul mobilității persoanelor oarbe, a inventat un sistem care să-i ajute pe orbi să se deplaseze.
Inventatorul oficial se numește Tony Heyes, orb la un ochi. El a lansat sistemul Sonic Pathfinder, patentat oficial în 1983. Acesta a văzut utilitatea unui sistem similar și la mașini, așa că și l-a adaptat pe propriul automobil.
Senzorii de parcare sunt ultrasonici sau electromagnetici. Majoritatea senzorilor de parcare sunt cu ultrasunete. Adică exact aceeași tehnologie regăsită în natură și la lilieci, delfini sau balene, sau la radare și sonare.
Practic, fiecare senzor are un emițător și un receptor. Ultrasunetele pleacă din emițător și se duc până lovesc un obstacol, după care se întorc și intră în receptor. O unitate de control măsoară distanța parcursă de fiecare undă și calculează distanța, astfel încât știe cu precizie când se apropie un obiect străin, alertând șoferul prin intermediul unui sunet sau a unui ecran.
Redactor: Daniel Haralambie