TULCEA: Sătenii din Luncavița sărbătoresc Moșoaiele, „marca de identitate“ a comunei
Publicat de , 6 decembrie 2018, 15:53
Tulcenii din comuna Luncaviţa sărbătoresc, începând din această seară, Moşoaiele, un obicei „marcă de identitate“ a localităţii, unic în România, potrivit primarului comunei, Ştefan Ilie.
„În această seară, doar puştanii zăngănesc din clopoţeii pe care şi-i atârnă la brâu. Puştanii sunt în general copii care încep, tot în seara asta, să formeze cetele de colindători“, a declarat primarul Ștefan Ilie.
Cetele de colindători au de la 5 până la 12 membri şi încep să repete colindele la casele fiecărui membru.
„Măştile care în timpul anului au stat la loc de cinste în casa moşoilor sunt reparate în această perioadă, iar noi îi ajutăm şi le oferim tinerilor ocazia de a-şi perfecţiona măştile cu ajutorul bătrânilor satului. Şi cei mai mici colindători îşi fac măşti, iar Primăria comunei le va premia pe cele mai frumoase cu dulciuri şi rechizite“, a afirmat primarul comunei Luncaviţa.
Tinerii care se adună seara pentru a-şi pregăti colindele nu au voie încă să poarte măştile tradiţionale, ci doar clopotele.
Sunetul clopotelor pregăteşte noul an şi îl curăţă de rele, astfel că gospodarii se pot pregăti cu bucurie de sărbători, potrivit sursei citate.
În Ajunul Crăciunului, după ce tinerii au învăţat colindele şi şi-au confecţionat măştile, Moşoaiele străbat întregul sat şi dau reprezentaţii pe scena amplasată în centrul localităţii Luncaviţa, acesta constituind momentul cel mai important al sărbătorii.
Obiceiul se încheie,atunci când în comună se aud pentru ultima oară clopotele Moşoaielor.
Potrivit sursei citate, Moşoaiele este un obicei unic în România care figurează, începând din anul 2013, în Calendarul Sărbătorilor Satului Românesc.
Foto: facebook.com/Irina Iftenie
Sursa: Agerpres