TULCEA: A fost depusă cererea de finanţare pentru podul peste Dunăre
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 6 decembrie 2018, 12:31
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a depus cererea în vederea obţinerii finanţării nerambursabile prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) pentru realizarea podului peste Dunăre în zona Brăila, se arată într-un comunicat de presă remis miercuri de Asociaţia de dezvoltare intercomunitară pentru Investiţii Teritorial Integrate (ITI)-Delta Dunării.
Cererea de finanţare a fost încărcată pe data de 3 decembrie în sistemul electronic MySMIS şi urmează să fie aprobată de Comisia Europeană.
‘Este încă un pas important pentru implementarea acestui proiect, un pas aşteptat de toată lumea şi ştim cu toţii ce va însemna această investiţie în economia judeţului. Ne referim la o investiţie mai amplă care înseamnă execuţia podului dintre Tulcea şi Brăila, cu descărcările pe ambele maluri şi, în acelaşi timp, cu legătura prin drum expres Tulcea-Constanţa’, a declarat preşedintele Asociaţiei, Ilie Petre, potrivit sursei citate.
Pentru drumul expres Constanţa-Tulcea-Brăila, proiect anunţat de mai mulţi ani de autorităţile din Dobrogea, studiul de fezabilitate va fi întocmit anul viitor.
‘Vorbim despre două etape ale unei investiţii, care se regăsesc în Masterplanul de Transport al României’, a menţionat preşedintele Petre.
Potrivit sursei citate, autorizaţia de construire şi ordinul de începere a lucrărilor vor fi date luna aceasta.
Podul peste Dunăre între judeţele Brăila şi Tulcea este unul dintre obiectivele anunţate de peste 20 de ani de autorităţile publice.
Studiul de fezabilitate pentru investiţie a fost întocmit în anul 2016, atunci când s-a obţinut şi acordul de mediu pentru investiţie.
Contractul pentru execuţia investiţiei a fost semnat în martie 2018 şi are o valoare de 430 de milioane de euro, fără TVA, iar antreprenorul este Asocierea Astaldi SpA (Italia) – IHI Infrastructure Systems Co.Ltd (Japonia). Durata de realizare este de 48 de luni, din care 12 luni proiectarea şi 36 de luni execuţia, iar termenul de garanţie este de 10 ani.
Proiectul tehnic al investiţiei a fost predat CNAIR pe data de 21 septembrie, iar compania a plătit asociaţiei până acum 15 milioane de lei.
Sursa – Agerpres