Atenție la trichineloză! Unde puteți duce probele pentru testul care depistează parazitul din carnea de porc
Publicat de , 6 decembrie 2018, 14:12
Este perioada în care se sacrifică porcii, iar analizele care depistează parazitul de trichineloză din carne, boală extrem de gravă care poate duce la moarte, sunt obligatorii.
Acestea se pot face la cabinetele de la sediul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, dar și în Piețele Brick sau Griviței, din Constanța, în Năvodari, Medgidia, Cernavodă, Mangalia. Pentru examenul trichineloscopic este nevoie de doar 200 de grame de carne. Testul durează mai puțin de cinci minute și este extrem de important pentru sănătatea noastră.
„Bucățile anatomice trebuie să fie reprezentative, din zona mușchilor intercostali, din zona cefei și din zona pilierului diafragmatic“, menționează purtătorul de cuvânt Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Constanța, inspector Cristina Linte.
Boala se poate transmite și la animalele domestice care consumă carne infestată cu parazitul Trichinella spiralis.
Trichineloza este o boală determinată de un vierme, Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele. La om, majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc, informează site-ul Direcției de Sănătate Publică Constanța.
Potrivit medicilor, manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului.
Simptomele tipice acestei boli sunt tulburările digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, febră, edeme palpebrale şi faciale, însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi scăderea accentuată a forței musculare.