Proiect pentru integrarea refugiaților, derulat la Constanța
Publicat de , 4 decembrie 2018, 12:03
Proiectul „Move together – Sportul, instrument de integrare și incluziune socială a refugiaților“ este în desfășurare la Constanța. Programul, derulat de Asociația „Terre des hommes“, oferă posibilitatea participanților români și străini de a comunica, de a coopera, de a învăța unul de la celălalt, de a-și spori încrederea în sine și de a-și face prieteni.
Proiectul a fost împlementat pe durata a 12 luni, în București și Constanța. „Noi am implementat un proiect care este finanțat de Comisia Europeană și care se adresează unui număr de 32 de femei refugiate și din comunitățile locale. Din fericire, în Constanța discutăm despre mai multe comunități, pentru că este un spațiu multicultural, multiethnic și foarte primitor pentru migranții care vin aici. Lucrul cel mai important pe care l-a realizat acest proiect a fost faptul că a dus împreună femei refugiate și migrante, care nu vorbesc limba română și care, prin intermediul unor traducători care sunt tot din comunitățile de migranți, au putut să comunice, să stabilească relații, să socializeze, să-și aducă copiii care s-au jucat împreună și în felul acesta am reușit să ștergem o parte din barierele de comunicare care există“, spune Rodica Novac, manager de proiect.
„MOVE” este un eveniment sportiv, organizat în colaborare cu Federația Română de Fotbal, în cadrul căruia s-au organizat Meciuri Fair Play, unde se încurajează respectul și colaborarea între băieți și fete. Sportul este, deci, una dintre activitățile deconectante, care ne unește pe un teren comun, de unde dispar cele mai multe dintre bariere: de limbă, cultură, rasă sau religie.
Printre beneficiare se numără femei refugiate din Siria, care au început deja să învețe limba română, spun că s-au acomodat în țara noastră și s-ar întoarce acasă doar în vremuri de pace.
În domeniul migrației, fundația elvețiană „Terre des hommes“ a mai desfășurat în România și alte proiecte, cu real impact în conștientizarea la nivelul societății a drepturilor copiilor migranți, cum ar fi: MARIO, în perioada 2013-2015, care a avut ca scop îmbunătățirea sistemului de protecție a copiilor migranți, vulnerabili la abuz, exploatare sau chiar trafic de persoane.
Un alt proiect, „Ziua Ștafetei”, se desfășoară anual, la nivel național, în preajma Zilei Internaționale a Drepturilor Copiilor (20 noiembrie), care încurajează adulții să predea ștafeta propriei profesii, tinerilor interesați și îi motivează să-și descopere propria vocație.
Redactor: Cecilia Pătrăhău