TULCEA: Subprefectul cere întocmirea unei strategii pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 26 noiembrie 2018, 12:54
Situaţia consumului de medicamente, înregistrată în primele nouă luni ale acestui an, în judeţul Tulcea, de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), şi cea a bolnavilor cronici din judeţ sunt considerate foarte grave de către subprefectul judeţului, Corvin Bangu, care a cerut, luni, în timpul unei şedinţe, întocmirea unei strategii de îmbunătăţire a stării de sănătate a populaţiei.
În primele nouă luni ale anului, aproape 50% din persoanele asigurate din judeţul Tulcea, respectiv 76.602 persoane, au beneficiat de 361.140 de prescripţii medicale, iar consumul total de medicamente a fost în valoare de 36.454.939,51 lei, potrivit directorului general al CJAS Tulcea, Eugenia Vasile.
‘Dacă ar fi să facem un top pentru toate medicamentele, am observa că, din punct de vedere cantitativ, medicamentele prescrise la nivelul judeţului sunt cele pentru afecţiunile cardiace, psihice, circulatorii, afecţiunile digestive, precum şi pentru afecţiunile cauzate de valori crescute ale colesterolului. Din punctul de vedere al valorii, pe primul loc s-ar afla medicamentele prescrise în programul naţional de diabet şi cel de oncologie’, a declarat pentru AGERPRES, la sfârşitul şedinţei, directoarul general al CJAS Tulcea.
În timpul şedinţei, Eugenia Vasile a prezentat topul medicamentelor prescrise de medicii din judeţ pe sublistele de compensare, pensionarii constituind principala categorie de asiguraţi beneficiară a medicamentelor.
Potrivit materialului prezentat, pensionarii au beneficiat de medicamente în valoare totală de peste 14,6 milioane de lei, ei fiind urmaţi de persoanele cu deficienţe, care au beneficiat de medicamente în valoare de 9,4 milioane de lei, şi de salariaţi, care au consumat medicamente de circa 3,9 milioane de lei.
La rândul lui, subprefectul judeţului Tulcea, Corvin Bangu, a amintit că, potrivit unor statistici prezentate anul trecut de autorităţile din domeniul sănătăţii, unul din trei tulceni era bolnav cronic, situaţie care nu include persoanele nediagnosticate.
‘Mi se pare sinistră situaţia din judeţ şi nu cred că exagerez cu nimic în ceea ce priveşte bolile cronice din judeţ. Din păcate, asta este situaţia la nivelul întregii ţări’, a afirmat Bangu.
Subprefectul judeţului le-a cerut autorităţilor din domeniu să întocmească o strategie pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei şi a specificat că nu doreşte ‘o broşură frumos colorată care să stea într-un sertar’.
Sursa – agerpres