TULCEA: Direcţia Silvică va organiza săptămânal câte două acţiuni de vânătoare în Deltă
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 24 noiembrie 2018, 16:00
Direcţia Silvică Tulcea va organiza câte două acţiuni de vânătoare pe săptămână pentru a captura, până la finele anului, circa 650 de mistreţi şi şacali, în şase din cele 17 foste fonduri de vânătoare din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, a declarat vineri, directorul tehnic al Direcţiei Silvice, Costel Petcu.
‘Primele acţiuni de vânătoare vor avea loc marţi, pe fondurile Heracleea, Rusca şi Stipoc. Vor fi acţiuni concomitente în trei fonduri de vânătoare, urmând ca joi să fie pe alte trei fonduri, Ceamurlia, Bălteni şi Stipoc. Din animalele care vor fi capturate se vor preleva probe pentru analize, iar leşurile vor fi neutralizate în prezenţa medicului veterinar’, a precizat Petcu.
Direcţia Silvică va avea câte cinci reprezentanţi pe fiecare fond, iar aceştia vor fi însoţiţi de medici-veterinari, reprezentanţi ai Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) şi ai Ministerului de Interne.
‘În funcţie de rezultatele acţiunii, putem extinde vânătorile şi pe alte fonduri de vânătoare, dacă se va impune acest lucru. Am considerat că este prudent să începi vânătoarea pe şase fonduri de vânătoare pe care le-am considerat cele mai importante’, a mai spus directorul DS Tulcea.
Potrivit acestuia, ARBDD a emis autorizaţie de vânătoare pentru 278 de mistreţi şi 368 de şacali, în funcţie de rezultatele acţiunii urmând eventual să se decidă extinderea acestora.
‘Condiţiile de vânătoare sunt mai bune decât cele de acum câteva luni, întrucât vegetaţia nu se mai dezvoltă, vizibilitatea este mai bună, deplasarea se poate face mai uşor, dar să vedem în ce măsură exemplarele de mistreţ mai există, dat fiind faptul că boala a afectat efective importante’, a menţionat Petcu.
Acţiunile de vânătoare vor avea la bază două metode, pândă şi dibuit, astfel încât zgomotele puternice vor fi evitate, iar animalele care se află în zonele de vânătoare nu vor migra.
ARBDD a anunţat că săptămâna viitoare vor începe acţiunile de extracţie a mistreţilor şi şacalilor din Deltă, potrivit deciziei Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă privind combaterea pestei porcine africane (PPA).
În Deltă, ar exista circa 1.300 de mistreţi şi aproximativ 2.000 de şacali.
Virusul PPA a fost identificat în judeţul Tulcea în luna iunie a acestui an.
Judeţul Tulcea a avut în acest an cele mai multe focare de PPA din România, iar până la începutul lunii trecute, virusul a fost confirmat în peste 500 de gospodării din circa 75 de localităţi. Pentru eliminarea pericolului răspândirii acestuia medicii veterinari au decis sacrificarea preventivă a suinelor din circa 50 de localităţi.
Cele patru crescătorii comerciale de porci din judeţ au fost afectate de pesta porcină africană, iar 47% din suinele aflate anul trecut în gospodăriile populaţiei din judeţ au fost sacrificate, potrivit Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Valoarea totală a despăgubirilor plătite de la bugetul de stat societăţilor comerciale şi populaţiei din judeţ a fost de peste 46 de milioane de lei.
Sursa – Agerpres