TULCEA: Colegiul Economic Delta Dunării, implicat în Proiectul Erasmus+ „Să trăim și să ne mișcăm conștient în Europa noastră!”
Publicat de , 23 noiembrie 2018, 14:37
Colegiul Economic „Delta Dunării” Tulcea a demarat de curând proiectul de parteneriat „Să trăim și să ne mișcăm conștient în Europa Noastră“, desfăşurat în cadrul programului european Erasmus+, acțiunea cheie KA2 – Cooperare pentru inovare și schimb de bune practici. Proiectul face parte din categoria parteneriatelor strategice pentru educație școlară și este derulat în colaborare cu școli din Portugalia, Italia și Croația.
Proiectul, aprobat de către Agenţia Naţională pentru Proiecte Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, a început în septembrie și se va încheia în august 2020.
Recent, o echipă a școlii, formată din directorul adjunct Camelia-Domnica Mocanu, coordonator al proiectului, și profesorul de Limba engleză Adina Constantin – membru al echipei de proiect, s-a deplasat în Portugalia, la Escola Secundária Ferreira Dias, din Agualva Sintra, unul dintre parteneri.
Alte două școli din Uniunea Europeană au participat la această primă întâlnire transnațională. Este vorba despre Istituto Professionale di Stato – Servizi per l’Enogastronomia e l’Ospitalità Alberghiera – S. Savioli, Riccione, din Italia, și Srednja skola Hrvatski kralj Zvonimir Krk, din Croația, ambele unități fiind partenere în proiect.
Parteneriatul strategic al celor patru state ale Uniunii Europene are scopul conștientizării și responsabilizării elevilor cu privire la turismul în varianta ecologică.
Școlile implicate sunt plasate în țări cu o identitate turistică puternică sau care încearcă acum să dezvolte acest domeniu economic. Creșterea volumului turistic implică preocuparea pentru eco-turism, iar cele patru școli din parteneriat împărtășesc aceste valori și vor concepe activități comune pe această bază.
Pe durata acestei prime întâlniri, s-au desfășurat diverse activități, precum: prezentarea profesorilor prezenți și implicați în proiect, atât în cadru informal, în timpul unei excursii în Lisabona, cât și în cadru formal, la școala gazdă, workshop-uri pe platforma eTwinning, vizitarea școlii, programarea activităților de învățare și a întâlnirilor transnaționale viitoare.
De asemenea, au fost stabilite agendele vizitelor ce urmează a fi efectuate ân Croația și Italia și au fost elaborate planuri de implementare și diseminare. La final, participanții au realizat o evaluare a acestei prime întâlniri, iar oaspeții au primit certificate de participare.
Proiectul urmărește obiectivele definite în Strategia U.E. „Europa 2020″, vizând un turism durabil și responsabil, și se adresează în primul rând elevilor de la specializări din domeniul turismului, cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani, fără a îi exclude pe cei de la alte specializări. Scopul proiectului este de a consolida patrimoniul local, de a răspândi pe plan internațional și de a întări relațiile cu părțile interesate și cu organismele publice.