Peste 30 de kilometri de plajă de pe litoralul românesc vor fi refăcuți până în 2023
Publicat de , 23 noiembrie 2018, 10:27
30,5 kilometri de plajă, de-a lungul coastei litorale cuprinse între Mamaia Nord și 2 Mai, vor fi refăcuți până în 2023. 11 loturi de plajă vor fi lărgite, vor fi construite diguri care vor stopa eroziunea și se va consolida și faleza de la 2 Mai.
În ultimele decenii, litoralul românesc s-a îngustat îngrijorător, din cauza construcțiilor realizate de-a lungul Dunării, în Deltă și în porturile de la mare, dar și ca urmare a schimbărilor climatice.
În prima etapă a proiectului se vor realiza lucrări în primul rând la Stăvilarele Edighiol şi Periboina, din sudul Deltei, nordul stațiunii Mamaia, zone din Constanța, Agigea şi Eforie, iar în a doua etapă, stațiunile de la sud de Costineşti.
În prima etapă a proiectului, începută în 2012, au fost refăcute plajele din Constanța, o parte a celor din Mamaia, precum și plaja din Eforie Nord.
Proiectul actual are o valoare de peste 700 milioane de euro, din care 15% este cofinanțare românească, urmează semnarea primelor contracte, iar lucrările vor începe efectiv, în a doua jumătate a anului 2019.
„Suprafața adăugată la teritoriul României a fost atunci de 60 de hectare, iar acum va fi cu încă 225. Este un proiect de mediu ambițios, care ajută la îmbunătățirea condițiilor de mediu și se reactivează partea biologică a coastei marine. Digurile au o garanție de 50 de ani, iar plajele vor mai necesita înnisipări după 30 de ani, din cauza eroziunilor obișnuite naturale, care fluctuează. În perioada de pregătire a proiectului s-au făcut modelări hidrologice, hidraulice și fizice pentru structura de rezistență a digurilor și pentru amplasarea acestora, încât unghiurile lor să asigure stabilitate plajelor nou create, nisipul să nu mai fie luat de curenți. Lucrările primei etape de înnisipare au rezistat foarte bine, plaja se comportă bine, sunt mici fluctuații de eroziune normale, care sunt prevăzute”, menționează directorul executiv al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, Hristu Uzun.
Un material de Carmen Secuiu