Numărul persoanelor afectate de bronhopneumopatie obstructivă cronică, în creştere alarmantă. Un sfert dintre pacienți renunță la tratament
Publicat de , 22 noiembrie 2018, 13:48
Numărul persoanelor afectate de bronhopneumopatie obstructivă cronică este în creştere alarmantă, atrag atenția medicii. Denumită şi boala cu mai multe feţe, BPOC poate ataca întreg organismul.
Mulţi dintre pacienţi nici nu ştiu că au boala, întrucât simptomele timpurii sunt uşor de confundat cu o răceală, iar 95% dintre bolnavi sunt sau au fost fumători.
„Pe primul plan este fumatul. Apoi mai sunt poluanții industriali sau casnici și ar mai exista și un factor genetic. În general, boala este apanajul vârstei a treia, cam aceștia ajung la medicul pneumolog. Pacientul nu își recunoaște boala. De asemenea, trei sferturi dintre pacienți renunță la tratament, dar nu din cauza costului terapiei, ci pentru că își neagă boala. Din punctul lor de vedere, este o bronșită veche, este o boală netratată. Mai iau un tratament antibiotic, mai iau un tratament expectorant și ajung la noi numai în fazele tardive, când sunt deja în insuficiență respiratorie gravă, care necesită spitalizare“, a declarat dr. Alina Ștefan, șeful Dispensarului TBC din Constanța.
Diagnosticarea afecţiunii se face foarte uşor. Importantă este prezentarea la medic la primele semne de greutate în respiraţie, oboseală şi tuse prelungită:
„Beneficiem de foarte multe investigații. Spirometria este standardul de aur în susținerea diagnosticului de BPOC, radiografia pulmonară. Dacă boala pulmonară se complică cu alte boli, mai putem să recurgem la computerul tomograf torace și la bronhoscopie. dacă apar și alte co-morbidități, ne folosim și de investigațiile specifice lor, având în vedere că se însoțește în special cu bolile cardiovasculare și cu diabetul, dar și 5% dintre pacienții cu BPOC fac cancer bronho-pulmonar“, a mai spus Alina Ștefan.