TULCEA: Ghidul de înfiinţare a punctelor de gastronomie locală a fost finalizat
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 21 noiembrie 2018, 11:24
Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23 a finalizat, în parteneriat cu Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Ghidul de înfiinţare a punctelor de gastronomie locală, în baza căruia bucătăriile gospodăriilor din comunităţile izolate ale Deltei Dunării se pot transforma în furnizori de servicii locale tradiţionale.
Co-fondatorul asociaţiei, Teodor Frolu, a declarat că ghidul, aprobat de ANSVSA, cuprinde regulile de funcţionare a punctelor de gastronomie locală (PGL) şi actele normative care stabilesc aceste reguli şi va fi promovat în această iarnă.
‘A durat aproape un an elaborarea ghidului, pentru că pe de o parte ghidul trebuie să fie uşor de aplicat, dar în acelaşi timp trebuie să ţinem cont şi de ceea ce numim în general securitate alimentară’, a afirmat Frolu.
Punctele de gastronomie sunt de fapt bucătării tradiţionale care pot să funcţioneze ca furnizori de servicii locale tradiţionale, potrivit sursei.
‘Până acum, conform legii, un borş de peşte la ceaun nu se putea face, nu era legal. Acum se poate face, respectând câteva reguli minimale. Trebuie să ai acces la apă, ceea ce nu înseamnă neapărat acces la o reţea de apă. Sunt lucruri de bun simţ funcţionale care creează baza legală prin care pe de o parte poţi să funcţionezi, dar în acelaşi timp pot să fie şi finanţate, adică poţi să-ţi faci un cuptor tradiţional în curte pe fonduri europene’, a mai spus co-fondatorul Asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23.
De mai mulţi ani, această asociaţie pledează public pentru simplificarea legislaţiei care le permite oamenilor să-şi transforme legal bucătăriile gospodăriilor în PGL.
În luna august a anului 2015, asociaţia a organizat un tur gastronomic în satul Mila 23, în baza căruia a fost dezvoltată o bucătărie de vară tradiţională care reprezintă un model de funcţionare pentru alte familii.
Anul trecut, ANSVSA a anunţat modificarea Ordinului nr. 111/2008 privind condiţiile de înfiinţare a PGL, puncte care răspund cerinţelor de înfiinţare a unităţilor de alimentaţie publică de tip familial şi care oferă produse alimentare specifice diverselor zone geografice din România, cu respectarea normelor şi condiţiilor de igienă, astfel încât alimentele să fie sigure, iar sănătatea consumatorilor să nu aibă de suferit.
Sursa – agerpres