Legea turismului, cea despre care se vorbește de câțiva ani, este din nou blocată
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 21 noiembrie 2018, 10:52
Legea turismului, cea despre care se vorbește de câțiva ani, este din nou blocată.
Cauza se pare că o reprezintă anumite avize negative despre care reprezentanții industriei nu au fost informați, ne-a declarat Nicolae Bucovală, președintele Organizației Patronale Mamaia-Constanța:
„Vechea lege a turismului, cea care a fost aprobată până la nivel de Dialog Social, trecută de comisii în Parlament, am constatat că a fost modificată în proporție de 40-50%, ceea ce nu convine mediului de afaceri. S-au redefinit unele concepte. Când am întrebat de ce s-a ajuns în faza aceasta, mi s-a răspuns că șase organisme au făcut obiecții și au dat aviz negativ acestei legi. Organismele respective au refuzat să ne dea aceste avize și motivațiile lor, urmând ca Ministerul Turismului să ne transmită, cât mai urgent, toate aceste obiecții. După aceea, urmează să reluăm discuțiile pe marginea legii turismului. Mai mult decât atât, dacă nu vor fi transmise într-un timp optim, ne vom adresa administrației.”
La Tulcea s-a reușit înființarea nucleului care va sta la baza OMD. Este vorba despre Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării.
Președintele acestei organizații, Cătălin Țibuleac, apreciază că modificările aduse legii ar trebui retrase, iar documentul să fie aprobat în forma agreată cu mediul de afaceri:
„Prima sintagmă ar fi obligativitatea autorităților locale județene să-și asigure o reprezentativitate de cel puțin 50%. Dacă discutăm de un parteneriat public-privat, lucrurile trebuie să arate echilibrat. Eliminarea sintagmei ar fi benefică, să rămână o reprezentativitate de 50% public vs. privat. Un al doilea element care poate crea probleme, în caz de balotaj, votul decisiv aparține autorității publice locale. Lucrurile ar trebui aduse într-o zonă de normalitate dacă în lege s-ar prevedea că, votul la balotaj, aparține președintelui Organizației de Management al Destinației. De altfel, un președinte ales de Adunarea Generală, va reprezenta și autoritățile publice, și partea privată, în egală măsură.”
Inițiatoarea proiectului privind managementul destinațiilor turistice, Anca Pavel-Nedea, apreciază că nu ar trebui să fie stricat raportul de forțe dintre stat și privat, în privința deciziilor din turism:
„După ani de zile de demersuri, să sfărâmi, pur si simplu, toată construcția, va avea urmări previzibile. În mod sigur va urma o politizare a viitorului OMD, în care Primăria are întotdeauna drept de veto la balotaj și drept de a decide peste reprezentanții mediului privat. Înseamnă o transformare a mediului particular, cel care investește și care înțelege cel mai bine fenomenul, într-un spectator.”
Redactor – Monica Cruceanu Comșa